Fordon

Stort intresse för Tesla Model 3 på elbilsmässa

Tesla Model 3 visad för första gången i Sverige. Foto: Johan Kristensson
Tesla Model 3 visad för första gången i Sverige. Foto: Johan Kristensson
Tesla Model 3. Foto: Johan Kristensson
Tesla Model 3. Foto: Johan Kristensson
Foto: Johan Kristensson
Foto: Johan Kristensson
Foto: Johan Kristensson
Foto: Johan Kristensson

Intresset för Model 3 på elbilsmässan i Göteborg var stort – men informationen skral.

Publicerad

Tesla Model 3 är förmodligen den mest förbokade bilen någonsin. Omkring 450 000 personer har betalat 1 000 dollar för att ställa sig i kö.

Det har gått snart 1,5 år sedan de första bilarna rullade av produktionslinan i fabriken i Fremont i Kalifornien. Den amerikanska biltillverkaren förbereder nu att börja leverera den till Europa.

På fredagen visades den upp på elbilsmässan E-car Expo i Göteborg. Bilen var tveklöst bland dem som rönte störst uppmärksamhet.

Några nya besked kring bilen fanns dock inte att få från Tesla-representanter på plats. De första svenskar som har ställt sig i kö kommer att bjudas in att börja konfigurera sin bil i webbgränssnittet under första och andra kvartalet nästa år.

Mycket av marknadsföringen av Model 3 har kretsat kring att den billigaste varianten ska kosta från 35 000 dollar. Bilen har därför benämnts som "folkbil": Den billigare varianten finns dock inte att beställa ännu. Den kommer någon gång under nästa år.

Två olika batteristorlekar i Model 3

Den billigaste Model 3 kostar i dagsläget 45 000 dollar. Den köpare i kön med begränsad budget som bjuds in att börja konfigurera sin bil får därför köpa den varianten alternativt vänta tills Tesla börjar producera 35 000 dollarsvarianten.

Vad Model 3 kommer att kosta i Sverige är ännu inte bestämt, meddelade Tesla-representanter på plats i Göteborg. Tesla berättar heller inte hur många svenska reservationer som har gjorts.

Model 3 kommer med två olika batteristorlekar, 50 och 75 kWh som ger 35 respektive 50 mils räckvidd enligt den amerikanska EPA-cykeln.