Här är första Volvo-bilen med Android ombord

2018-11-30 12:21  

Elbilen Polestar 2 blir Volvos första modell som får ett Android-baserat operativsystem. Säljstart blir någon gång under 2020.

Volvo och Google samarbetar sedan en tid kring ett nytt Android-baserat infotainmentsystem för bilar - och nu börjar debuten närma sig.

Android kommer först till bilarna som bygger på Volvos CMA-plattform, säger företagets utvecklingschef Henrik Green i en intervju med Roadshow. Allra först ut blir Polestar 2, en elbil i samma prisklass som Tesla Model 3 som ska vara på marknaden 2020. Därefter kommer Android till nya modeller av XC40.

”Därefter kommer den att rulla ut till de större bilarna som bygger på SPA-plattformen. Det kommer att komma till alla Volvo-bilar. Innan SPA 2 [som lanseras 2021, reds. anm.] kommer det att ha rullats ut i nästan alla Volvo-bilar”, sa Henrik Green till Roadshow under motormässan i Los Angeles.

Läs mer: Volvo säkrar sin elektriska framtid – köper in sig i laddbolag

Googles röststyrning, karttjänster och musikspelare kommer att integreras i bilens mjukvara. Det kommer även att gå att ladda ned olika musikappar som Spotify och andra navigationssystem - och det kommer att finnas stöd även för Apples tjänster och mobiler.

Själva gränssnittet kommer att se ut som ett mellanting mellan Volvos eget Sensus-system som används i dag och Android Auto.

”Vi tar tillfället i akt att fräscha upp det lite. Om du är en Volvo-ägare sedan tidigare kommer du att känna igen dig, men samtidigt få en ny och fräsch upplevelse”, säger Henrik Green.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt