Här är första Volvo-bilen med Android ombord

2018-11-30 12:21  

Elbilen Polestar 2 blir Volvos första modell som får ett Android-baserat operativsystem. Säljstart blir någon gång under 2020.

Volvo och Google samarbetar sedan en tid kring ett nytt Android-baserat infotainmentsystem för bilar - och nu börjar debuten närma sig.

Android kommer först till bilarna som bygger på Volvos CMA-plattform, säger företagets utvecklingschef Henrik Green i en intervju med Roadshow. Allra först ut blir Polestar 2, en elbil i samma prisklass som Tesla Model 3 som ska vara på marknaden 2020. Därefter kommer Android till nya modeller av XC40.

”Därefter kommer den att rulla ut till de större bilarna som bygger på SPA-plattformen. Det kommer att komma till alla Volvo-bilar. Innan SPA 2 [som lanseras 2021, reds. anm.] kommer det att ha rullats ut i nästan alla Volvo-bilar”, sa Henrik Green till Roadshow under motormässan i Los Angeles.

Läs mer: Volvo säkrar sin elektriska framtid – köper in sig i laddbolag

Googles röststyrning, karttjänster och musikspelare kommer att integreras i bilens mjukvara. Det kommer även att gå att ladda ned olika musikappar som Spotify och andra navigationssystem - och det kommer att finnas stöd även för Apples tjänster och mobiler.

Själva gränssnittet kommer att se ut som ett mellanting mellan Volvos eget Sensus-system som används i dag och Android Auto.

”Vi tar tillfället i akt att fräscha upp det lite. Om du är en Volvo-ägare sedan tidigare kommer du att känna igen dig, men samtidigt få en ny och fräsch upplevelse”, säger Henrik Green.

Simon Campanello

Mer om: Volvo Polestar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt