TECH

Ericsson rusar efter jätteavtal med AT&T: ”Ett styrketecken”

Ericsson har ingått ett mångmiljardavtal om samarbete med amerikanska telekomjätten AT&T. Arkivbild.

Telekomtillverkaren Ericsson drar hem en amerikansk stororder precis framför näsan på konkurrenten Nokia.

Publicerad Uppdaterad

Ericssonaktien rusar.

– Det här är totalt sett ett styrketecken för Ericsson. USA är en viktig marknad, säger Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg.

Ericssons kontrakt med den amerikanska mobiljätten AT&T är värt 146 miljarder kronor på fem år. Ericsson och AT&T ska samarbeta kring utbyggnaden av Open Radio Access-nät (Open RAN) i USA, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

Det öppna nätverket kan beskrivas som ett slags ekosystem för telekomvärlden.

– Som ska göra det billigare för operatörerna är det tänkt, säger Daniel Djurberg.

”Bra marginal på affären”

Ericssons aktiekurs har inte varit någon framgångssaga de senaste åren. Men storordern lyfter bolagets kurs med tio procent på tisdagsmorgonen. Enligt Djurberg bör kontraktet lyfta Ericssons vinst per aktie i storleksordningen 80–90 öre per aktie baserat på den ökade försäljningen 2024.

– Det är ganska bra marginal på den här affären, säger han.

"Framtiden ser lovande ut och jag är glad att vår långvariga partner AT&T väljer Ericsson i det för branschen strategiska skiftet till öppna, molnbaserade och programmerbara nät", säger Ericssons vd Börje Ekholm i pressmeddelandet.

I samma veva flaggar Nokia för att försäljningen blir rejält mycket lägre kommande år, som en följd av att Ericsson snodde kontraktet med AT&T. Enligt Nokia står AT&T för 5–8 procent av divisionen Mobile Networks omsättning hittills i år.