Så bra är lågenergilampan

2010-04-28 14:19  
Billigaste lampan, till vänster, och dyraste till höger.

Energimyndigheten har gjort omfattande tester av 40 olika lågenergilampor. Resultatet är överlag godkänt när det gäller ljuskvalitet. Men flera tappade snabbt i verkningsgrad.

–Lamporna har godkänd kvalitet när det gäller viktiga parametrar som ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning. Men visst finns det förbättringspotential, säger Peter Bennich på Energimyndigheten som ansvarar för provningen.

Av marknadens 100-tals lågenergilampor har myndigheten valt ut 40 modeller av olika form, effekt och fabrikat. 45 exemplar av varje modell köptes in i olika butiker och efter 1 000 timmars testande redovisas nu de första resultaten.

Nästan alla lampor gav ettvarmt ljus, precis som de var deklarerade för . Om lampan uppfattas som varm eller kall beror på färgtemperatur, där en låg temperatur på cirka 2 700 kelvin motsvarar ett varmt ljus.

Färgåtergivningen (Ra), som visar hur bra lampans ljus klarar att återge färger på ett naturligt sätt, fick också godkänt. Enligt EU:s ekodesigndirektiv ska färgåtergivningsindexet ska vara minst 80, och de flesta lampor visade sig ligga mellan 82 och 84.

–Det brukar uppfattas som ett helt ok ljus att vistas i, säger Peter Bennich.

En annan viktig aspekt är lampansverkningsgradeller utbyte, mätt i lumen per watt. Redan efter hundra timmar hade 6 av de 40 testade lamporna tappat så pass mycket i verkningsgrad att inte längre klarade kraven för Energiklass A. Därmed uppfyller de inte ekodesignkrav, och får inte säljas inom EU.

Energimyndigheten mätte även verkningsgraden efter 1 000 timmar. Då platsade endast 22 av dem i Energiklass A, vilket dock inte innebär att de får säljförbud.

Livslängden kan man inte uttala sig om efter 1000 timmars testande. En normal livslängd för en lågenergilampa är mellan 6 000 och 16 000 timmar. Hittills har endast ett fåtal av lamporna gått sönder.

I testet har även lampans uppstarttid testats, alltså tiden från man trycker på knappen tills lampan ger 60 och 90 procent av sin ljusstyrka. Spridningen är stor, från tiotals sekunder till flera minuter. Även när det gäller mängden kvicksilver fanns det stora variationer. Alla höll sig dock under maxgränsen på 5 milligram.

Vilken lampa är bäst då?

–Det beror på vad man värdesätter. I hallen vill man kanske ha en lampa med snabb uppstartstid medan ljuskvaliteten kan var det viktigaste i ett annat rum, säger Peter Bennich.

Hittade ni några riktiga stolpskott?

-Nej faktiskt inte. Men att behöva vänta flera minuter på att lampan ska tändas tycker jag känns lite tveksamt.

Senare i år ska myndigheten göra skarpa tillsynsprovningar, där de lampor som inte håller måttet plockas bort från marknaden.

I september i fjol började glödlamporna fasas ut i EU, när det första ekodesigndirektivet trädde ikraft. De närmaste två månaderna efter förbudet ökade försäljningen av lågenergilampor med 90 procent, jämfört med samma period året innan. Det visar siffror från Belysningsbranschen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt