Över hälften av jordens befolkning är online

2018-12-10 08:21  
Foto: Claudio Bresciani / TT

Runt 3,9 miljarder människor i världen använder internet. Det är första gången som över hälften av jordens befolkning är uppkopplad, meddelar FN-organet Internationella teleunionen (ITU).

Enligt ITU kommer runt 51,2 procent av världens befolkning att använda internet innan året är slut.

"Det här symboliserar ett viktigt steg framåt för ett mer inkluderande globalt informationssamhälle", skriver ITU-chefen Houlin Zhou i ett uttalande samtidigt som han påpekar att många människor fortfarande väntar på att få ta del av fördelarna med den digitala ekonomin.

Läs mer: Trenden 2018: Ai blir en del av vår vardag

ITU-chefen vill att den digitala revolutionen inte lämnar någon offline.

Bland världens rikaste länder har antalet internetanvändare gått stadigt uppåt, från 51,3 procent 2005 till 80,9 procent i dag. I utvecklingsländerna har ökningen varit ännu större, 45,3 procent av befolkningen i dessa länder använder nu internet jämfört med för 13 år sedan då endast 2,1 procent var online.

I rapporten framkommer det också att nästan hela världens befolkning, uppskattningsvis 96 procent, bor inom räckvidd från ett mobilt nätverk och att 90 procent kan koppla upp sig till internet via 3G eller snabbare hastighet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt