Ny Teflonbeläggning tål klor av stål

På Anders Annells båtbyggeri tar vackra träbåtar form med gamla hantverksmetoder. I sin jakt på perfektion har han färdats tillbaka till förmedeltiden.

Publicerad
Det är inte längre förbjudet att använda köksredskap av metall i stekpannor och grytor tillverkade med en beläggning som förhindrar att maten bränner fast.  Med den senaste varianten av Teflon behöver tillverkare av köksutrustning inte längre välja mellan hållbarhet och bra egenskaper för matlagning. De beläggningar som hittills har funnits för att förhindra att råvarorna bränner fast i stekpannan har inte kunnat stå emot metallredskap. Beläggningen har efter hand slitits ned och till slut bränner fläskkotletten fast.  Valet har alltså stått mellan en stekpanna där risken för att kotletten bränner fast är minimerad, eller en stekpanna där det går att använda en stekspade av metall. Men med Teflon Platinum är det ett val som inte behöver göras.  Teflon Platinum består av tre lager, tillsammans 40 tusendels millimeter tjocka.  Det yttersta av dessa tre lager innehåller mikroskopiska partiklar så hårda att metallredskap inte förstör stekpannans matlagningsegenskaper.