Nvidia köper chipbolaget Arm för 350 miljarder kronor

2020-09-14 08:31  
Nvidias vd och grundare Jensen Huang. Foto: Chiang Ying-ying

Grafikkortstillverkaren Nvidia köper det världsledande chipbolaget Arm. Affären är en del i en storsatsning på artificiell intelligens.

Under natten bekräftade Nvidia att de kommer att köpa det brittiska chipbolaget Arm, som i dag ägs av det japanska investmentbolaget Softbank. Köpeskillingen ligger på 40 miljarder dollar, runt 350 miljarder kronor.

Nvidia är världens ledande tillverkare av grafikprocessorer. De är kanske mest kända för sina grafikkort för speldatorer, men bygger också mycket av den hårdvara som används för ai-beräkningar i alltifrån datacenter till självkörande bilar.

Arm å sin sida utvecklar och licensierar ut teknik för att bygga huvudprocessorer (CPU). I princip samtliga mobiltillverkare använder sig av chip byggda med Arms tekniska lösningar, likaså många mindre, inbäddade system. Bolag som Intel, Samsung, Qualcomm och Nvidia själva använder sig av Arm-licensierade tekniklösningar i många av sina chip.

Läs mer: Datorn som tänker som en hjärna - ”hjärnkapacitet som en mullvadsråtta”

Affären handlar om ai

Nvidia menar att syftet med uppköpet är att satsa ytterligare på utvecklingen av hårdvara byggd för ai-beräkningar.

– Genom att förena Nvidias ai-beräkningar med Arm-processorns gigantiska räckvidd kommer vi att ta oss an de kommande gigantiska möjligheterna för ai och öka beräkningskraften i molnet, smarta telefoner, datorer, självkörande bilar, robotik, 5g och iot, säger Nvidias vd och grundare Jensen Huang i ett uttalande.

Läs mer: Superdatorn Summit i kampen mot coronaviruset

Arm kommer att fortsätta att licensiera ut sin teknik precis som tidigare, och kan även komma att börja sälja licenser för att använda delar av Nvidias teknik för grafikprocessorer. Det uppger bolagen i en intervju med Reuters.

Förutom själva köpet går Nvidia också ut med planerna på att utöka Arms FoU-anläggning i Cambridge med ytterligare fokus på artificiell intelligens, samt att bygga en kraftfull ai-superdator som använder sig av Arm-baserade huvudprocessorer och Nvidias grafikprocessorer.

Affären ska nu granskas av tillsynsmyndigheter i flera länder, och om allt går igenom beräknas Arm kunna byta ägare inom 18 månader. 

Simon Campanello

Mer om: Nvidia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt