Lista: Här är de svenska ai-undren

2018-02-26 13:17  

I vården, finanssektorn och inom transporter – här är fem exempel där artificiell intelligens redan har gjort entré i Sverige.

1. Aifloo

Aifloo utvecklar ett självlärande e-hälsosystem för bland annat äldre. Ett armband i kombination med utplacerade satellitstationer i hemmet samlar in data om exempelvis rörelser och puls. En självlärande programvara drar slutsatser utifrån datan med målet att kunna varna innan något händer. En person som rör sig allt mindre blir svagare och till slut kan det resultera i ett fall och bruten lårbenshals, till exempel.

Företaget grundades 2015 av Michael Collaros, Anders Widgren och Felix Etzler. I höstas plockade bolaget in ytterligare cirka 50 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda, där EQT Ventures stod för merparten.

Produkten lanserades på e-hälsomässan Vitalis i Göteborg i slutet av april i fjol.

Läs mer: Ministerns kritik: ”Sverige är inte ledande på ai”

2. Sigmastocks

Startupbolaget erbjuder en sorts automatiserad förvaltning av en aktieportfölj för kunder som annars kanske hade valt en aktivt förvaltad aktiefond i stället.

Verktyget som Sigmastocks har utvecklat fungerar genom att vissa finansiella nyckeltal kan användas för att förutsäga vilka aktier som kommer att ge högre avkastning än börsen i framtiden. Användaren ställer in ett antal önskade parametrar och verktyget skapar utifrån valen en aktieportfölj. Verktyget kan sägas vara en form av artificiell intelligens eftersom en definition av ai är att den är medveten om sin omgivning och handlar för att maximera sina chanser att uppnå sina mål.

Sigmastocks grundades 2014 av Mai Thai, Nanna Stranne och Carl Lindberg.

3. Bokio

Ytterligare ett bolag inom finanssektorn, men som har bestämt sig för att försöka lösa bokföring för småföretag med ai. Användare läser in sina fakturor och skickar dem till Bokio. Informationen sorteras och kategoriseras automatiskt. Ut kommer en bokföring och en deklaration som kunden skickar till Skatteverket.

Bolaget grundades 2014 av Joel Rozada, Emma Rozada, Mikael Eliasson och Viktor Stensson.

Läs mer: Ministerns kritik: ”Sverige är inte ledande på ai”

4. Zenuity

Ett bolag grundat av Volvo Cars och Autoliv i fjol med syftet att utveckla program- och hårdvara för självkörande fordon samt avancerade förarstödssystem. För att klara av att köra förarlöst behöver ett fordon samla in data från ett antal sensorer som läser av omgivningen, exempelvis radar, lidar och kamera.

För att översätta sensordatan till underlag som datorn kan fatta beslut utifrån (gasa, bromsa, väja undan etcetera) så kan artificiell intelligens i form av djupinlärning användas.

Zenuity har startat ett samarbete med Nvidia, grafikkortstillverkaren vars grafikprocessorer (GPU) har visat sig överlägsna en vanlig datorprocessor (CPU) när det gäller djupinlärning.

Volvos mål är att ha en självkörande bil på marknaden år 2021.

5. Ericsson

Telekomjätten Ericsson har listat ai som en av de fem viktigaste tech-trenderna. Behovet av att överföra data trådlöst ökar hela tiden. Med hjälp av ai kan systemet förutse ett kraftigt ökat behov i ett visst område, till exempel om det pågår ett stort evenemang, och därmed bättre hantera den ökade belastningen. Nätverken kan med hjälp av ai också göras självläkande.

Ericsson har i olika projekt med hjälp av ai lyckats sänka laddtiderna vid Facebookanvändning med 60 procent. Detta i samarbete med den thailändska operatören Dtac och sociala mediejätten Facebook.

Johan Kristensson

Mer om: AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt