Krypto och NFT förbjuds i Ryssland

2022-07-19 08:20  
Bitcoin - en digital valuta, skapad 2009, vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan inblandning av tredje part. Foto: Janerik Henriksson

Förutom sanningen om kriget i Ukraina så har Ryssland nu även förbjudit betalningar med kryptovalutor och NFT:er.

Rysslands president godkände nyligen en lag som förbjuder överföring eller godkännande av "digitala finansiella tillgångar som ersättning för överförda varor, utförda arbeten, utförda tjänster, samt på annat sätt som gör att man kan ta emot betalning för varor (verk, tjänster) av en digital finansiell tillgång, om inte annat föreskrivs av federala lagar”.

I praktiken innebär detta alltså ett förbud mot kryptovalutor och NFT, non-fungible tokens, som betalningsformer. Det rapporterar sajten Decrypt.

Intern konflikt i Ryssland

Lagen klubbades igenom bara en månad efter att Rysslands centralbanks förste vice chef Ksenia Yudaeva på en pressträff meddelade att centralbanken är öppna för användning av kryptovalutor för digitala betalningar.

Den ryska politiska inställningen till kryptovalutor är något oklar. Rysslands största bank Sberbank fick nyligen klartecken från den ryska centralbanken att ge ut en egen kryptovaluta, men enligt sajten Protocol finns det en konflikt mellan centralbankens och finansministeriets inställning till kryptovalutor.

Tredje största landet för utvinning

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Ryssland det tredje största landet när det gäller utvinning av kryptovalutor, efter USA och Kazakstan.

I Ryssland är det sedan invasionen av Ukraina startade även förbjudet att kalla kriget för ett krig.

Anders Frick

Mer om: Kryptovaluta NFT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt