Kolla här Trump – Finland storsatsar på 6g

2019-03-01 11:00  

Från giga till tera. Det är visionen när nu Finland vill ta täten i 6g-utveckling.

Professor Ari Pouttu hade ett budskap till besökarna på årets MWC, den stora mobilmässan i Barcelona.

– 5g är bra men 6g är bättre, sa han från mässgolvet till nyhetskanalen CNN.

Pouttu leder 6g Flagship, ett program som av initiativtagaren, Uleåborgs universitet, kallas ”världens första”. Nokia, nationella finska forskningscentret VTT och flera andra universitet deltar i programmet, som redan finansierats med omkring 2,5 miljarder kronor.

Läs mer: 5g är inte nog för Trump – han vill ha 6g

I förra veckan fick 6g Flagship oväntad draghjälp när president Donald Trump twittrade om den mobilkommunikationsstandard som väntas följa på 5g. ”Kära @realDonaldTrump, vi tittar redan bortom nästa generations 5g-konnektivitet via vårt @6GFlagship” svarade Oulu-universitetet på Twitter.

Vilken är då visionen för 6g? Ja, i en video på programmets hemsida serveras vi en rad påhittiga begrepp som ”super internet of things”, ”ultrasnabb kantteknik” och ”data-ai”. Allt kommer med andra ord, och kanske föga förvånande, gå ännu snabbare, samt i större utsträckning analyseras, orkestreras och automatiseras av artificiell intelligens. ”Ultrasnabb kantteknik” betyder att mycket av det kommer att ske väldigt nära användaren. Ett exempel är att en robot skulle kunna vara utrustad med en uppkopplad dator i varje lem, för ökad flexibilitet.

Mer konkret kan man säga att om 5g är gigabithastigheter så blir 6g terateknikens genombrott. 6g Flashship talar om mobilkommunikation på terahertzfrekvenser, med trafik som transporteras i terabits per sekund. Att leverera en sådan vision lär dock bli en utmaning, eftersom dagens kiselbaserade halvledarteknik inte fungerar på så höga frekvenser.

– På grund av bristen på halvledarmaterial så finns det gott om tillgängligt spektrum. Nu måste vi hitta materalen som får 6g att fungera, sa Ari Pouttu på MWC, rapporterat av PCMag.

”Låt oss slänga mobiltelefonen”

Pouttu tror också 6g-generationen blir den första där vi inte längre använder mobiltelefoner. Vår personliga skärm blir istället en som vi frammanar beroende på sammanhanget. I videon på 6g Flagships hemsida gör man ett stort nummer av ”utskrivna elektroniska material” och illustrerar det med hur bilrutor och andra platta ytor kan dubblera som gränssnitt till internet.

– Låt oss slänga mobiltelefonen och istället tänka på hur människor kan interagera med infrastruktur, sa Ari Pouttu på MWC.

6g Flagship smygstartade ifjol och siktar på att tekniken kommer att vara redo omkring 2030. I slutet av mars i år är det dags för en stor konferens, 6g Summit, som äger rum på finska skidorten Levi.

Peter Ottsjö

Mer om: 6g Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt