Här tränar de på snabbt sajtbygge

2009-01-27 23:00  

90 svenska webbentreprenörer och 24 timmar. Det var förutsättningarna för 24 Hour Business Camp. Målet var att lansera en mängd nya webbplatser efter ett dygns utveckling.

- Folk verkar ha haft trevligt, och ett grymt flyt i programmerandet, säger Ted Valentin, initiativtagare till 24 Hour Business Camp.

Men det började inte bra. Med 90 incheckade webbentreprenörer är en fungerande internetanslutning ett måste.

Det fanns inte på onsdagskvällen, när deltagarna hade checkat in på konferensanläggningen utanför Stockholm.

I stället stod två bussar på tomgång, beredda att ta deltagarna på 24 Hour Business Camp till en plats med uppkoppling.

- Det var lite panik när Telia Homerun inte fungerade, men det löste sig och sen har stämningen varit fantastisk, säger Ted Valentin.

Målsättningen var att deltagarna på ett dygn skulle utveckla och lansera nya webbtjänster. Och samtidigt visa hur kul och enkelt det i dag är att realisera sina idéer på webben.

- Som student finns möjligheten att starta något vid sidan av, och lära sig massor på vägen. Men man behöver inte ha så stora ambitioner från början, säger Ted Valentin.

- För tio år sedan krävdes det miljoner i riskkapital för att starta något på webben. Så är det inte längre. Många av de mest intressanta webbtjänsterna i dag kommer från små entreprenörer, tack vare att det finns massor av gratisverktyg som Wordpress. Det gör det både billigt och enkelt att komma i gång.

Vad har ni lärt er av att utveckla webbplatser på 24 timmar?

- Att prioritera stenhårt. Sen är det också kul att så många verkar ha lärt av varandra. Genom att se vad andra gör upptäcker man nya tekniska möjligheter.

Hur många timmars sömn har ni kostat på er?

- Mellan två och fyra timmar tror jag att de flesta sov. Men när jag gick upp klockan sex var det fortfarande runt 20 som inte hade gått och lagt sig.

Kommer det att bli ett nytt utvecklarläger om ett år?

- Jag vet inte om jag kommer att arrangera ett nytt 24 Hour Business Camp. Men folk verkar ha haft kul, så jag tror absolut att det kommer hända liknande saker framöver.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt