Forskare: Då slutar Sverige med kontanter

2017-10-12 15:02  
Forskare tror sig ha hittat ett datum för när kontanterna blir irrelevanta. Foto: TT

Om bara några år kommer kontanterna att försvinna, hävdar forskare.

Kontanter har för många spelat ut sin roll redan i dag. För andra är de nödvändiga.

Oavsett så är den 24 mars 2023 dagen då kontanterna blir irrelevanta i Sverige, hävdar forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn vid ett seminarium anordnat av Handelsrådet, skriver Computer Sweden.

De poängterar dock att kontanterna inte kommer att vara avskaffade. Men de kommer inte längre att tas emot i handeln.

I en studie räknar forskarna på när den minskande användningen av kontanter och handelns ökade kostnader möter den kritiska punkten då det inte längre är lönsamt för handlarna att ta emot slantarna. Det kommer enligt studien att ske om fem och ett halvt år.

Vilka som driver då på utvecklingen? Konsumenterna.

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Niklas Arvidsson.

Även om forskarna är säkra på vilken dag det kommer att ske, så råder fortfarande viss osäkerhet om vilken tid på dagen det hela kommer att inträffa.

Viktor Krylmark

Mer om: Betalkort E-krona

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt