Elpriset hämmar tillväxt i största serverlandet

2015-02-02 10:21  

Tyskland har en fjärdedel av Europas serverkapacitet, men höga elpriser hämmar tillväxten.

Trots nya multimediatjänster som Netflix, som kräver allt mer datakapacitet, är tillväxten inom den tyska serversektorn betydligt lägre än i andra länder, konstaterar tidningen Handelsblatt. Speciellt kraftig är tillväxten i de skandinaviska länderna och Nederländerna.

Orsaken till den svaga tillväxten i Tyskland är landets höga elpriser, anser Felix Dembski vid branschföreningen Bitkom. Elpriset i Tyskland kan ligga dubbelt så högt som i vissa andra europeiska länder.

Ändå är Tyskland känt för sin goda nätinfrastruktur, hävdar Dembski. En av världens största knutpunkter för internet, De-Cix, finns i Frankfurt am Main. Även landets dataskydd värderas högt liksom en stabil politisk situation och en geografisk placering där extremt väder inte ställer till med driftavbrott.

Men Felix Dembski ger de höga elpriserna skulden för att tillväxten av serverkapacitet i landet endast ökade med sju procent förra året.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt