De har snabbast 5g-nät

2021-07-22 13:43  

Kampen om vilken operatör som har det snabbaste, bästa och mest utbredda 5g-nätet är i full gång. Nu vet vi alla fall vilken operatör som har Stockholms snabbaste 5g-nät.

Användningen av 5g är än så länge i sin linda. Operatörerna arbetar för fullt med utvecklingen av femte generationens rikstäckande mobilnät. Att nå dit tar ett par år men i flera svenska storstäder finns det tillgång till det nya snabba nätet. Inte minst i Stockholm.

Läs mer: Test: Så snabbt är första 5g-nätet i Stockholm

Vilken operatör har då det snabbaste 5g-nätet i huvudstaden? Jo, Telia med staten som största ägare ror hem förstaplatsen när det globala mätföretaget Umlaut sammanställer och jämför prestanda och faktisk kundupplevelse under juni månad.

Telia före Telenor

Telia får i mätningen 969 av 1000 möjliga poäng. På andra plats finns Telenor på 905 poäng, Tele2 på 902 poäng och Tre på 891 poäng. Telia är vinnare i samtliga fyra kategorier som Umlaut mätt: webbsurfning, streaming via Youtube, uppladdning och nedladdning av filer.

Läs mer: Ericssons rapport: 5g växer rekordsnabbt

Umlaut använde under perioden 1-5 juni en Samsung Galaxy S21+ med 5g-stöd och en bil som rörde sig cirka 980 kilometer när testerna genomfördes.

Per Danielson

Mer om: 5g Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt