Därför orsakade Apple kaos hos Google och Facebook

2019-02-01 10:45  
Facebook ger användarna verktygen att förstå sin egen news feed bättre. Foto: TT

Under torsdagen blev delar av Googles personalstyrka lamslagna: flera av deras Iphone-appar slutade fungera. Men det rörde sig inte om någon hackerattack, utan om en maktdemonstration från Apple.

Apple tillhandahåller en plattform där godkända storbolag får distribuera Ios-appar vid sidan om App Store. Kravet är att dessa appar bara får komma anställda på företaget till del. Internapparna gör det bland annat möjligt att upptäcka brister och testa nya funktioner innan de anses vara klara för publik lansering. Några appar är utvecklade enkom för internt bruk. Google, exempelvis, har en app för bokning av personaltransporter och en caféapp.

Samtliga slutade att fungera under torsdagen. Tilltaget kom bara dagar efter att Apple vidtagit samma åtgärd mot Facebook.

Apple ansåg att både Google och Facebook brutit mot Apples användaravtal. Både Facebook och Google ska ha spridit appar till utvalda deltagare utanför det egna huset. Syftet med apparna var att samla information om deltagarnas telefonanvändning.

Riktade sig mot barn och tonåringar

Facebooks ”forskningsapp” riktade sig mot barn och tonåringar som mot betalning gick med på att sälja ut sina privatliv.

Läs mer: Uppgifter: Facebook betalade tonåringar för att installera spionapp

– Om Facebook använder all den information de får tillgång till...kan de samla in privata meddelanden i sociala medier-appar, chattar i meddelandeappar, inklusive foton och videor, webbsökningar, webbläsaraktivitet och kontinuerlig geografisk spårning, säger säkerhetsexperten Will Strafach, till sajten Techcrunch.

På torsdagkvällen ska Apple ha återställt Googles och Facebooks respektive certifieringar, uppger sajten Arstechnica. Google har bett om ursäkt för sin hantering av Apples plattform.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt