Danmark trycker på om stängning av Barsebäck

2003-01-14 09:21  

Den svenska regeringens hantering av Barsebäcksfrågan får skarp kritik av det danska regeringspartiet Konservative. Partiets talesman i utrikesfrågor, Gitte Seeberg, säger att statsminister Göran Perssons besked är under all kritik.

- Vi har gång på gång fått löften om att kärnkraftverket i Barsebäck ska stängas. Men varje gång som vi är nära att nå målsnöret rent tidsmässigt finns det alltid en ny motivering till att stängningen ska skjutas upp några år till, säger Gitte Seeberg i en intervju med nyhetsbyrån Ritzau.

Hon inser att Sverige har problem med att hitta alternativ till elen från Barsebäcks sista reaktor, men påpekade samtidigt att svenskarna har haft flera år på sig att lösa problemet. Hon uppmanade den borgerliga regeringskoalitionen Venstre och Konservative att fortsätta pressa den svenska regeringen till bindande löften.

Avtalet med Danmark skulle ha bekräftats i februari, men i går sade Göran Persson på en presskonferens i Helsingör att Sverige först måste lösa frågan om hur elförsörjningen ska kunna garanteras innan reaktorn stängs.

- Jag hoppas att vi kan lösa det problemet i en nära framtid. Det är min uppfattning att Barsebäck är felplacerat. Det är klart att det är ett närvarande problem, sade han enligt ett referat från den svenska nyhetsbyrån TT.

De danska socialdemokraternas ordförande Mogens Lykketoft beklagar Göran Perssons uttalande om Barsebäck. De danska socialdemokraterna kommer att göra vad de kan för att få sina svenska partikamrater att hålla löftet om stängning i år, ett löfte som den svenska regeringen bekräftade per brev så sent som den 7 januari 2002.

- Men vi vet ju att vi inte kan tvinga svenskarna, säger Mogens Lykketoft.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt