Åsa Zetterberg ska leda digitaliseringen av Sverige

2018-02-07 09:42  
Åsa Zetterberg går från jobbet som avdelningschef på SKL till att leta arbetet med regeringens digitaliseringsstrategi.

Åsa Zetterberg har fått jobbet som Sveriges första digitaliseringschef, CDO. "Offentlig sektor måste bli riktigt smart på insidan för att kunna erbjuda bra tjänster på utsidan", säger hon.

Sverige har förmodligen blivit det första landet i världen att utse en nationell digitaliseringschef, eller chief digital officer, CDO, som det kallas i teknikbranschen. Valet föll på Åsa Zetterberg som tillträde posten den 15 januari och kommer närmast från en roll som sektionschef på avdelningen för digitalisering hos Sveriges kommun och landsting, SKL.

- Det är en helt ny roll som instiftats så det gäller att hitta formerna för att skapa nytta. Jag är jättetaggad för uppgiften att vara med och ta hela Sverige in i framtiden, säger Åsa Zetterberg om den nya rollen.

Som digitaliseringschef är hon anställd på Näringsdepartementet under bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp), och hennes uppgift blir att genomdriva den digitaliseringsplan som regeringen lade fram i våras.

- Vi står inför en av de starkaste strukturomvandlingarna vi varit med om och i ett sådant läge gäller det att både ta tillvara på möjligheterna och ta tag i utmaningarna som dyker upp längs vägen, säger Åsa Zetterberg.

Regeringens strategi pekar på fem områden som Sverige ska fokusera på - digital kompetens, trygghet, innovation, ledning och infrastruktur.

Det är för tidigt att ge några konkreta exempel på förändringar som måste till, men den digitala kompetensen kommer att bli en nyckelfråga enligt Åsa Zetterberg.

- Nyckeln är ändå kompetensfrågan. Genom att stärka kompetenserna generellt kan vi klara det andra också, säger hon.

Hon nämner flera styrkor hos Sverige som teknikland. Vi är uppkopplade, teknikvänliga och har redan en bra grundkompetens att stå på. Dessutom rankas vårt innovationsklimat högt i internationella undersökningar. Samtidigt finns det flera områden där Sverige halkar efter, inte minst inom offentlig sektor.

Det handlar inte minst om användningen av offentlig data.

I den senaste upplagan av EU:s digitaliseringsrapport EDPR hamnar Sverige på en bronsplats efter Danmark och Finland när det kommer till helheten. Men tittar man på användning av öppna data ligger vi först på en 22 plats bland EU:s medlemsländer.

- Många pratar om data som det nya guldet och det finns en oerhörd potential i att förädla data. Så länge det görs rätt och man beaktar den personliga integriteten. Men i Sverige har vi inte förmått ta tillvara på förutsättningarna. Vi har mycket bra data, men den är inte organiserad så att den användas för att skapa nya innovativa tjänster, beslutsunderlag eller analyser, säger Åsa Zetterberg.

- Det är jätteviktigt för att komma vidare inom områden där vi behöver stärka oss som automatisering och ai.

Inom företagsvärlden har man de senaste åren pratat mycket om att ha en datadriven verksamhet. Är det en syn på data som offentlig sektor borde ta med sig?

- Absolut. Den datadrivna förvaltningen av offentlig sektor handlar om att bli riktigt smarta på insidan för att kunna erbjuda bra tjänster på utsidan. Om det så handlar om att ställa bättre diagnoser, komma effektivare till behandlingar eller hjälpa elever till ett mer individanpassat lärande. Potentialen är verkligen enorm.

Hur kommer Sverige se ut om ni lyckas genomdriva digitaliseringsstrategin?

- Det handlar om att vi vill ha en god samhällsutveckling som tar tillvara på digitaliseringen. Gör vi det rätt får vi ett tryggt och bra samhälle där vi får en bra livskvalitet, en hållbar utveckling och en internationell konkurrenskraft. Det är en nyckelfråga för att klara de stora samhällsutmaningarna.

Åsa Zetterberg

Yrke: Digitaliseringschef, cdo, för Sverige sedan den 15 januari 2018.

Tidigare erfarenhet: Jobbar inom Sveriges kommun och landsting, SKL, sedan 2002. De senaste åren som sektionschef på avdelningen för digitalisering. Har även suttit med i Digitaliseringsrådet och Digitaliseringskommissionen.

Utbildning: Civilekonom- och pol. kandexamen från Uppsala universitet.

Simon Campanello

Mer om: SKL

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt