Opinion

”Vattenkraften hotad av för hög skatt”

Storforsen i Öre älv. Foto: Patrick Degerman

DEBATT. Straffa inte ut det energislag som gör omställningen till ett förnybart energisystem möjligt. Flytta den höga skatten på vattenkraft till fossil energianvändning, skriver företrädare för vattenkraftsbranschen.

El från vattenkraft är en förutsättning för att vi ska kunna integrera stora mängder väderberoende elproduktion i vårt energisystem. Trots detta är vattenkraft det produktionsslag som beskattas högst i Sverige. Det är dags för en skatteväxling som ger vårt värdefullaste energislag förutsättningar att överleva och utvecklas för framtiden.

Uppstarten av Energikommissionens arbete under 2015 ledde till en intensifierad svensk energidebatt vilket är mycket välkommet. I denna debatt har en sak framkommit mycket tydligt, nämligen vattenkraftens betydelse för vårt energisystem. I jämförelse med många andra förnybara energikällor, som exempelvis sol- och vindkraft, har vattenkraften en unik fördel. Förutom att vara klimatneutral kan nämligen produktionen av vattenkraftsel regleras i hög grad och anpassas till efterfrågan oberoende av rådande väderlek.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här