Opinion

”Utan kontanter går integriteten förlorad”

Svante Linusson (C) kandiderar till EU-parlamentet och är professor i matematik på KTH.
Riksbanken vill införa en digital e-krona. Det är bra, enligt debattören, men de har helt glömt bort integritetsproblemen med ett kontantlöst samhälle.

Utan kontanter riskerar vi att förlora möjligheten att hålla våra transaktioner hemliga. Köp som var för sig verkar harmlösa läggs samman till detaljerade profiler, skriver Svante Linusson (C), professor i matematik vid KTH.

I Sverige har marschen mot det kontantlösa samhället gått snabbare än i något annat land. En anledning är att Riksbanken lade kontanthanteringen i de privata bankernas händer år 2006, förmodligen utan att inse konsekvenserna. I dag håller kontanterna på att försvinna som en ren effektiviseringsåtgärd av bankerna och en stor del av handeln.

Riksbanken har nyligen bett riksdagen att tillsätta en kommitté för att utreda legala betalningsmedel, där bland annat en e-krona kan ingå. Det är bra, men de har helt glömt bort integritetsfrågan i sitt förslag. Riksbankens planer på en e-krona innefattar än så länge inte möjligheten till anonymitet. Vi riskerar att för alltid förlora möjligheten att hålla våra transaktioner hemliga.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här