Opinion

”Skrämmande övertro på svensk biomassa”

Det finns en stark övertro på att biomassa bekvämt kan lösa alla klimatproblem, skriver utvecklingsingenjör Björn Arvidsson. Foto: TT
Björn Arvidsson, utvecklingsingenjör.

DEBATT. Det finns en stark övertro på att biomassa bekvämt kan lösa alla klimatproblem. Viktiga alternativ utreds inte och får heller inget utrymme i debatten, skriver utvecklingsingenjören Björn Arvidsson.

Bakom alla färdplaner för omställning till fossilfritt Sverige döljer sig skrämmande konsekvenser. Sveriges behov av raffinerade bioprodukter riskerar att fyrfaldiga behovet av biomassa. Ska Sverige ha rätten att konsumera en oproportionerligt stor del av världens biomassa?

Enligt IPCC:s uppskattningar finns risken att framtidens insamling av restprodukter, från skogs- och jordbruk, endast leder till en fördubblad tillgång på biomassa. Den biomassan kan vi dessutom inte släppa tillbaka till atmosfären som koldioxid. År 2050 behöver vi den mängden biomassa för att skapa negativa utsläpp. Dessa är förutsättningarna när vi ska möta en långsam omställning av utsläppen i samhället.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här