Opinion

”Sista chansen infria vallöftet om egen el”

Ge alla rättvisa villkor för att producera sin egen solel, oavsett boendeform, tycker debattörerna. Foto: Ola Jennersten / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå
Linda Burenius Magnusson, ordförande 100% förnybart
Jonas Spangenberg, vd BoKlok
Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

DEBATT. Med ett halvår kvar till valet saknas fortfarande besked om det löfte som (S) och (MP) gav redan 2014 – att ge alla rättvisa villkor för att producera sin egen solel, oavsett boendeform. Det skriver Jonas Spangenberg, BoKlok, Linda Burenius Magnusson, 100% förnybart och Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.

Trots dramatiskt fallande priser på solceller och mångdubblering av antalet installationer i våra grannländer, står solelen fortfarande inför sitt riktigt stora genombrott i Sverige. Tyskland, ett land med nästan samma antal soltimmar som Sverige, har sedan länge passerat en miljon solelsanläggningar och över sju procent av elen kommer numera från solen. I Sverige släpar utvecklingen efter.

Här utgör solen endast 0,1 procent av elproduktionen, samtidigt som genomsnittskostnaden för ett solcellssystem på taket har sjunkit med 75 procent mellan 2010 och 2016. För att på riktigt starta en solrevolution i Sverige är det uppenbart att nya krafttag behövs.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här