Opinion

”Ni håller inte vad ni lovar”

REPLIK. Löftena håller inte. Det är inte konsumenternas val som styr elproduktionen utan hur många elcertifikat som utfärdas, svarar Einar Fjellman i en replik.

Johan Öhnell tycker det är anmärkningsvärt att bara 14 procent av svenska hushåll väljer att köpa ursprungsmärkt el, det vill säga el från sol, vind och vattenkraft. Öhnell tror att anledningen är att svenska kunder inte får veta hur smutsig den omärkta elen är, framför allt av kolkraftsel från Danmark och Finland. Jag tror att anledningen snarare är att de flesta kunderna inser att de utlovade fördelarna med att köpa miljömärkt el i själva verket inte existerar.

Alla elhandelsföretag erbjuder miljömärkt el som alternativ till ”vanlig” omärkt el och tar extra betalt för miljömärkningen. I gengäld utlovas miljöförbättringar som beskrivs lite olika beroende på vilket elhandelsföretag erbjudandet kommer från men som har det gemensamt att utsläppen av koldioxid påstås bli mindre om en kund köper miljömärkt el i stället för vanlig el. Det är löften som inte håller.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här