Opinion

”Friskt vatten ingen självklarhet”

Sverige har riklig tillgång till rent vatten, men systemen är sårbara även i vårt land, skriver debattörerna. Foto: Colourbox

DEBATT. Inom en tioårsperiod har var tredje ingenjör som jobbar med att ge oss rent dricksvatten i våra kranar gått i pension. Rent vatten är ingen självklarhet och nu måste vi satsa på att locka fler unga till branschen. Behovet av ny teknik är stort både i Sverige och i resten av världen, skriver IVL Svenska Miljöinstitutets Östen Ekengren och Sveriges Ingenjörers Peter Larsson.

Friskt vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vi tar det för självklart att så fort vi vrider på kranen så ska vatten av god kvalitet strömma ut. Visst har Sverige riklig tillgång till rent vatten, men att systemen är sårbara även i vårt land blev vi smärtsamt medvetna om i samband med smittspridningen via dricksvattnet i Östersund 2010 och Skellefteå 2011.

Vatten- och avloppssystemen har fungerat väl under lång tid, men tekniken är i många fall föråldrad. Det gäller inte minst i förhållande till nya utmaningar, där separation av läkemedelsrester är ett aktuellt exempel.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här