Opinion

”Ett angrepp på visionen om ett fritt internet”

DEBATT. I onsdags röstade EU-parlamentet för ett nytt direktiv om upphovsrätt. Detta är ett angrepp på internet som en plattform för aktivt deltagande i vårt digitala samhälle, skriver Magnus Andersson, Piratpartiet.

I dag kan nyfikna läsare få nyheter från en mångfald av aktörer. Nätets öppenhet gör att man genom sökmotorer som Google eller tjänster som Omni kan hitta tidningar som man aldrig hört talas om förr. Att enkelt kunna följa länkar till källor och granska olika vinklar på samma ämne har hjälpt medborgare till stärkt källkritik och en bredare bildning.

En del av upphovsrättsdirektivet är artikel 11, ofta kallad för en ”länkskatt”. Förslaget innebär att den som vill publicera utdrag ur nyhetstexter måste ha licens för detta. Den förhandsvisning av texten som visas vid till exempel en sökning på Google eller nyhet på Reddit blir då licenspliktig. Sökmotorer och aggregatorer får inte längre visa nyhetssidor som de inte har licens för. För att kunna ha en förhandsvisningsfunktion vid länkar, som exempelvis Facebook har, måste man ha licens för samtliga nyhetssidor i världen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här