Opinion

”Bygg bridreaktor i Oskarshamn nu”

Franska Superphénix stängdes 1998 och är med 1 200 MWe den största bridreaktorn som varit i drift. Anläggningen var natriumkyld. Nu har Ryssland beslutat att bygga en blykyld reaktor och Sverige har ett unikt kunnande när det gäller blykylning, anser professor Janne Wallenius. Därför bör vi enligt honom bygga försöksreaktorn Electra i Oskarshamn. Foto: Charles O’Rear/Corbis
Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH i Stockholm och en av de ledande forskarna i Genius-projketet, ett forskningssamarbete mellan KTH, Chalmers och Uppsala universitet för att utveckla tekniken för en blykyld Gen IV-reaktor. Foto: Kaianders Sempler

DEBATT. Ryska Rosatom har fattat ett revolutionerande beslut och bygger en blykyld bridreaktor och bränslefabrik för upparbetning av kärnavfall. Sverige har unika förutsättningar att utveckla blykylda reaktorer. Missa inte tåget, bygg en försöksreaktor i Oskarshamn nu, skriver professor Janne Wallenius.

Säker, tillförlitlig, billig och hållbar elproduktion är av stor vikt för människors livskvalitet och välstånd. Mycket möda läggs därför i dag på att förbättra de tekniska möjligheter som står till buds. Trots detta står fortfarande olja, kol och fossilgas för två tredjedelar av den globala elförsörjningen. Samtidigt blir argumenten för behovet av att minska växthusgasutsläpp från mänsklig verksamhet allt starkare.

Rimligen kommer inte en enstaka teknisk lösning vara allena saliggörande, utan vi kommer att behöva använda en palett av energiomvandlingar med låga koldioxidutsläpp. Faktum kvarstår dock att endast länder som valt att satsa på en kombination av kärnkraft och vattenkraft lyckats att väsentligt reducera koldioxidutsläpp från elproduktion. Länder med hög andel vindkraft, som Danmark och Tyskland, spelar alltjämt i bottenligan i jakten på det koldioxidfria elsamhället. Det enkla skälet är att vind kräver tillgång till reglerkraft.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här