HÅLLBAR INDUSTRI
Cementuppstickaren tar in 110 miljoner kronor – ska stärka ”momentum”
Cemvision vill göra klimatboven cement grönare. Nu har bolaget stängt en runda på 110 miljoner kronor.
Sent i fjol kom nyheten att gruvjätten LKAB hade lagt en beställning hos det svenska startupbolaget Cemvision, som utvecklar cement med 95 procent lägre koldioxidutsläpp än konventionell portlandcement. Då berättade bolaget för Ny Teknik att det var i behov av cirka 12 miljoner euro för att bygga den organisation en storskalig cementproduktion kräver.
Nu meddelar Cemvision att det har stängt en investeringsrunda om 10 miljoner euro, motsvarande 110 miljoner kronor. Rundan leds av Backing Minds, Polar Structure och Zacua Ventures och är enligt Cemvision den största kända såddrundan inom den globala cementindustrin.
Cemvision ska använda pengarna till att ”stärka pågående momentum”, enligt ett pressmeddelande. En fullskalig produktionsanläggning kommer dock att kräva ytterligare finansiering.
– Det vore roligt om den första fabriken hamnade i Sverige, men vi tittar på att antal olika lägen. Tidsaspekten är viktig, vi vill komma igång så snabbt som möjligt både för klimatets skull och för att vi har kunder som står och väntar, har vd Oscar Hållén tidigare sagt till Ny Teknik.
Hemligt recept
Exakt hur Cemvision ska tillverka sin cement är hemligt, men råvarorna utvinns ur industriavfall och ugnarna kräver lägre energi än vid konventionell cementtillverkning och ska drivas av grön el.
I november togs en demoanläggning i drift i Polen.
Sedan i fjol stöttas företaget av Bill Gates klimatfond Breakthrough Energy Fellows.
Cemvision var ett av företagen på förra årets upplaga av Ny Tekniks 33-lista över landets mest lovande unga teknikbolag.