Startup

Heta ai-bolaget Mavenoid tar in 320 miljoner kronor

Shahan Lilja, vd och medgrundare, Gintautas Miliauskas, medgrundare, Mavenoid. Foto: Johan Knobe
Shahan Lilja, vd och medgrundare, Gintautas Miliauskas, medgrundare, Mavenoid. Foto: Johan Knobe

Startupen Mavenoid använder ai för att hålla industrins maskiner i gång, utan onödiga avbrott. ABB, Creandum och andra tunga aktörer tror på tekniken – och investerar nu stort i bolaget. 

Publicerad

Maskiner som står stilla kostar stora summor. Det unga stockholmsbolaget Mavenoid tror att maskininlärning är nyckeln till en effektivare felsökningsprocess som kan spara både tid och pengar åt företag. Innovationen blev bolagets biljett in på Ny Tekniks 33-listan två år i rad: 2019 och 2020.

Planen: Skala upp internationellt

Nu står det klart att Mavenoid tar in 30 miljoner dollar, motsvarande drygt 320 miljoner kronor, i en så kallad b-runda. Största investerare är den brittiska VC-firman Smedvig Capital, men även Creandum och ABB Technology Ventures satsar pengar i ai-bolaget. 

– Den nya investeringen kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta att investera i vår banbrytande teknik och ai, säger Shahan Lilja, vd och grundare.

Planen nu är att använda pengar för att vidareutveckla bolagets ai-verktyg, samt att skala upp bolagets internationella affärsverksamhet. Mavenoid planerar också att rekrytera: Inom ett år ska personalstyrkan trefaldigas till 45 personer, säger Shahan Lilja till sajten Breakit.

Husqvarna och Jabra på kundlistan

Ai-verktyget som Mavenoid har utvecklat tränas upp med utgångspunkt i de olika felsökningsmanualer som redan finns för olika maskiner och produkter.  När det självlärande verktyget väl börjat användas, förbättras supporten hela tiden utifrån de faktiska fel som hanteras – via en webbsida, en app, eller någon annanstans i supportflödet.

Mavenoids ai-baserade felsökningsverktyg. Foto: Johan Knobe
Mavenoids ai-baserade felsökningsverktyg. Foto: Johan Knobe

Bland bolagets kunder märks bland annat Husqvarna, Lindab och Jabra. 2020 låg Mavenoids omsättning på 6 miljoner kronor, och en förlust på 23 miljoner kronor. Bolaget har dock även intäkter från brittiska och amerikanska dotterbolag.