Robotar och 3d-skrivare bygger huset

2017-08-22 06:00  

Robotar, 3d-skrivare och stålnät som fungerar både som gjutform och armering. I trevåningshuset Dfab House i Schweiz testas flera nya byggmetoder.

Bygget i Dübendorf har nyligen påbörjats och genomförs som ett samarbete mellan flera företag och forskare från den tekniska högskolan ETH Zürich.

Enligt de inblandade forskarna är huset det första i världen som ritas, planeras och byggs med huvudsakligen digitala arbetsmetoder.

För forskarna är syftet med projektet att undersöka hur digitala metoder kan användas för att göra byggprocessen mer effektiv och hållbar, samtidigt som de arkitektoniska möjligheterna ökar.

Planering och konstruktion av enskilda komponenter har koordinerats digitalt och tillverkas nu direkt på byggarbetsplatsen.

Flera byggmetoder som har utvecklats av ETH-forskare testas för första gången i Dfab House. Till exempel används den så kallade Mesh Mould-tekniken, som innebär att ett stålnät tjänar både som gjutform och armering för betongen. På så sätt skapas en böjd väg.

Med hjälp av en stor 3d-skrivare tillverkas takplattor till bygget. Träkomponenter till de övre våningarna kommer att sättas ihop av samarbetande robotar i ETH:s laboratorium.

– Till skillnad från byggprojekt som bara använder en enda digital byggmetod, som 3d-printade hus, förenar Dfab House flera nya digitala byggtekniker. Det låter oss dra nytta av fördelarna med varje enskild metod samt deras synergier, och uttrycka dem arkitektoniskt, säger ETH-professorn Matthias Kohler, i ett pressmeddelande.

Enligt Anne Landin, professor i byggproduktion vid Lunds tekniska högskola, är det väldigt ovanligt att kombinera robotar och 3d-skrivare i ett och samma byggprojekt.

– Det är tunga investeringar för den här tekniken, men det finns väldigt många fördelar, till exempel den arkitektoniska friheten. I huset i Schweiz finns många svängda former som skulle vara svåra att lösa med handkraft, säger hon till Sveriges Radio.

När huset är färdigbyggt kommer även flera digitala tekniker för smarta hem-lösningar och uppkopplade prylar att testas. Tanken är att apparater och system som bland annat reglerar inomhusklimatet ska bli mer energieffektiva genom att kommunicera med varandra och vara lärande.

Huset beräknas vara klart sommaren 2018 och ska då tjäna som bostad och kontor för gästforskare.

 

I filmen nedan kan du se hur huset byggs med hjälp av en robot.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer