Googles nya skrytbygge klår The Shard – på längden

2017-12-04 13:24  

Googles nya London-högkvarter ska bli längre än vad skyskrapan The Shard är hög. Huset blir också en av världens första ”landskrapor”.

Under 2018 kommer Google att börja bygga vad som ska bli teknikjättens nya London-högkvarter nära Kings Cross i stadsdelen Camden.

Illustrationer från arkitektfirman Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studios visar att det kommer att bli ett riktigt skrytbygge.

Huset kommer att ha elva våningar, med en yta på en miljon kvadratmeter och plats för 7 000 anställda.

På den stora takterrassen ska Google att bland annat anlägga blomsterträdgårdar, samt ha ett 200 meters löpspår. I fastigheten kommer det även att finnas en swimmingpool på 25 meter, och en sporthall med utsikt över Londons innerstad.

En annan sak som sticker ut med huset är hur långt det blir.

Fastigheten blir nämligen drygt 329 meter på längden. Om man ställer Googles nya London-högkvarter på kanten skulle det alltså vara betydligt högre än The Shard, som mäter 310 meter och Storbritanniens högsta byggnad.

Googles nya skrytbygge är också ett tidigt exempel på en kommande trend med "landscraper"-byggnader, fritt översatt till "landskrapor".

Framtidsforskaren Amy Webb på NYU Stern School of Business förutspår att vi kommer att få se fler byggnader i USA av den här typen under de närmaste 20 åren.

I en med intervju med Business Insider pekar hon på flera faktorer som kommer att driva på byggandet av landskrapor.

  • I takt med att fler människor söker sig till städerna kommer storstadsområdena att breda ut sig mer. Det skapar i sin tur yta för nya avlånga byggnader som Googles nya högkvarter.
     
  • Klimatförändringar kan leda till fler jordbävningar och mer extremt väder. Det gör det mer riskabelt att bygga höga skyskrapor i framtiden, menar Webb.
     
  • Autonoma drönare förväntas få stor påverkan på framtidens städer. För att kunna ha dedikerade drönartrafikleder kan det behövas nya regler som begränsar maxhöjden på byggnader.

Kalle Wiklund

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer