Gifter i marken försenar nya Kiruna

2015-03-20 13:45  
Projektet med elva nya kvarter runt nya stadshuset Kristallen försenas på grund av upptäckta gifter i marken.

Kiruna ska få en helt ny stadskärna med elva nya kvarter runt det nybyggda stadshuset Kristallen. Men hela projektet kan försenas sedan man konstaterat att marken är mycket mer förgiftad än man tidigare trott.

- Det här kan innebära förseningar av hela bygget, säger Anders Fjällborg, miljöchef i Kiruna kommun till tidningen NSD.

Det har länge varit känt att marken där Kirunas nya centrum ska ligga, i stadsdelen Tuollavaara, är förorenad av giftrester från gammal industri. Man har uppskattat att området där den nya stadskärnan byggas innehåller 1000 ton jord som måste grävas upp och saneras.

Nu har gruvbolaget Lkab slagit larm till Kirunas miljökontor att det handlar om mycket, mycket mer - hela 7 600 ton förorenade jordmassor. Och Lkab reserverar sig för att det kan vara mer än så.

Platsen där man nu har hittat riktigt stora mängder föroreningar är där Tuollavaara Gruvaktiebolags gamla betongstation legat.

- Det är en väldigt central del av den nya stadskärnan, säger Eva Ekelund, exploateringschef i Kiruna till NSD.

Marken innehåller stora mängder oljor men också höga halter av bly, kobolt, nickel och koppar. Halten av metaller är så stor att det inte får byggas utan föregående sanering.

- Undersökningen av det här området är inte väl genomförd. Man skulle ha gjort en samordnad markundersökning. Hade man gjort det ordentligt had man hittat de här föroreningarna innan man började gräva, säger Anders Fjällborg.

För de ansvariga i Kiruna kommun innebär det nya beskedet att flytten av staden kan komma att försenas.

Spadtaget för det nya stadshuset Kristallen har redan tagits. Det byggs av Lkab men övergår till kommunens ägo när det är klart 2017. Det gamla, prisbelönta stadshuset ska rivas men det originella klocktornet bevaras.

Runt stadshuset byggs en helt ny stadskärna med handelsgata och elva nya bostadskvarter som ska stå klara inom fem år.

I senaste numret av kommunens tidning Nya Kiruna kan man se de vinnande förslagen till de nya stadskvarteren.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kiruna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer