INNOVATION

Här är sprejen som tar kål på bakterier – även resistenta

Sprejen svider inte - men bakterierna dör snabbt och effektivt när de träffas av de små gelpartiklarna med peptider. På bilden till vänster har forskarna hällt blod på gelen för att visa att peptiderna inte tar skada av det.

Chalmersavknoppningen Amferia bekämpar infektioner med nya vapen: peptider i sprejer och plåster. Innovationen biter även på de fruktade antibiotikaresistenta bakterierna.

Multiresistenta bakterier är ett allvarligt och växande gissel i vården av både människor och djur. Göteborgsföretaget Amferia angriper problemet med en patenterad hydrogel som kan användas i plåster och sprejer såväl som på katetrar och implantat.

– Vi bekämpar antibiotikaresistens på två sätt. Gelen dödar bakterier snabbt och effektivt, även sådana som är resistenta mot antibiotika. Den kan dessutom förhindra att infektioner över huvud taget uppstår. Då minskar behovet av antibiotika, och det minskar i sin tur risken för att bakterier utvecklar resistens, säger Martin Andersson, som är medgrundare till Amferia och professor i tillämpad kemi på Chalmers.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här