Robotsatsning hos anrik tillverkare av skottkärror

2017-12-13 07:04  

Hörby Bruk, som tillverkat skottkärror sedan 1920, inviger en automatiserad presslina – och startar lastpallsfabrik med ett dussintal rotbotceller.

Det skånska verkstadsindustriföretaget Hörby Bruk, som sedan 1920-talet tillverkat utrustning som skottkärror och fodervagnar, inviger en robotiserad presslina för tillverkning av korgar till skottkärror. Investeringen på sex miljoner kronor beskrivs som nödvändig för att kunna fortsätta producera relativt enkla produkter i ett högkostnadsland som Sverige.

– Vi var tvungna att välja om vi skulle börja köpa in korgarna, eller automatisera processen så långt det går. På det här sättet säkrar vi vår egen produktion för lång tid, och blir inte beroende av underleverantörer, säger Hörby Bruks vd Göran Sjöberg.

Korgarna tillverkas i fyra steg: en skiva tunnplåt pressas till rätt form, varefter kanterna renklipps och viks in. Slutligen slås hål i korgen för att fästa skottkärrans skalmar. Tidigare genomfördes varje steg enskilt.

Nu har fabrikens två 500-tonspressar, som varit i bruk sedan 60-talet, renoverats och kompletterats med en specialbeställd robotlösning från Bors Automation i Värnamo. En sexaxlig robot går på en skena mellan pressarna, så att de fyra produktionsstegen reducerats till ett.

– Produktionsmässigt går det lite snabbare nu, men den stora vinsten är internlogistiken. Vi slipper en massa mellanlagring och blir mycket flexiblare, säger Göran Sjöberg.

Men snart stundar en ännu större satsning för AB Hörby Bruk. Bolaget har gjort en markreservation för att bygga en lastpallsfabrik, med till stora delar automatiserad produktion och kapacitet runt 20 000 pallar per dygn.

– Vi börjar med en robotcell som beräknas stå klar 2019. Därefter bygger vi upp verksamheten till full produktion under ett års tid, med ytterligare tio till tolv robotceller. När fabriken är fullt utbyggd planeras den ha ett 60-tal anställda och gå i treskift, säger Göran Sjöberg.

Amerikanska Lightning Technologies har nyligen startat en likadan fabrik i USA, och planerar en global tillverkningssatsning. Hörby Bruks ägarfamilj har genom sitt holdingbolag Futuritas köpt in sig i Lightning Technologies, och Göran Sjöberg beskriver den planerade fabriken i Hörby som en ”copy paste” av Lightning Technologies koncept.

– Det bygger på ett nytt kompositmaterial med polyurea som ger en hård och hållbar yta. En sådan här lastpall väger ungefär hälften så mycket som en vanlig träpall, och i transportsektorn finns ett stort behov av att få ner vikterna, säger Göran Sjöberg.

Hörby Bruk

Hörby bruk tillverkar skottkärror, gungor, sandlådor och andra produkter för trädgårdsskötsel och transport (cirka 200 000 enheter per år).

Grundat: 1920.

Anställda: Ca 40 personer.

Omsättning: Drygt 63 miljoner (2016)

Ägare: Familjeägt genom holdingbolaget AB Futuritas

Tommy Harnesk

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt