Här utvecklas industrins smarta maskiner

2017-01-18 14:44  
Foto: Lasse Fredriksson

Målet är att utveckla framtidens smarta enheter och maskiner. Fyra parter har slagit sig ihop för att nå dit.

Projektet IOTSP, Industrial Internet of Things Services and People, ska ta fram demonstratorer för att visa på de stora möjligheter som kan skapas för svensk industri. Inblandade parter är it-konsulten C.A.G Mälardalen, Mälarenergi, ABB och forskningsinstitutet RISE SICS Västerås.

Parterna ska skapa grunden för nästa generations intelligenta, samverkande enheter och maskiner som bygger på IoT, moln och 5G-teknik.

Projektet startade i början av det här året och kommer att pågå under tre år. I ett första skede samlades stora mängder data in för att analysera beteendet hos Mälarenergis värmekraftnät i Västerås, för att optimera driften i det lokala kraftverket. Därefter har informationen överförts till molnet och där integrerats med ABB:s automationssystem 800xA

Läs mer:

Läs mer: Så ska industrin bli smartare

Resultatet är en molnbaserad applikation för analys och visualisering i realtid av värmenätets egenskaper. Användarna kan sedan få tillgång till denna ”live-data” via stationära eller mobila enheter.

– Molnteknologi har funnits länge men industriella tillämpningar av IoT-system i den här skalan är något helt nytt. I grund och botten är det samma teknologi som du till exempel använder för online-shopping, men molnet är likt en stor verktygslåda som kan byggas om för olika ändamål och varje nytt användningsområde har sina helt egna krav på tillgänglighet och tillförlitlighet, kommenterar Kristian Sandström, projektledare på SICS.

Projektet finansieras genom Vinnova och det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Processindustriell IT & Automation).

Läs mer:

Läs mer: Experterna: Missa inte alla fördelar med molntjänsterna

Fredrik Karlsson

Mer om: Industri Vinnova

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt