Det uppkopplade batteriet är här

2016-11-16 10:26  
Ace, Northstars nya smarta batteri, ger besked om sin status dygnet runt, året om. Foto: Northstar

Och det är svenska Northstar som, tillsammans med WSI, utvecklat det.

När den amerikanske pratshowvärden Jay Leno fick höra talas om Northstars batterier hade han bara en sak att säga:

– I want that!

Det var i samband med ett ­besök på en mässa i USA som svenska batteriföretaget Northstar fick chansen att visa upp sin teknik för Leno.

– Vi var faktiskt hemma i hans garage i Burbank och han har omkring 200 bilar. Han kör dem alla till och från och vill kunna ha koll på batteriernas status, säger koncernchefen Hans ­Lidén.

Med sina 16 år är Northstar ett ungt bolag i batteribranschen. Det bildades ursprungligen av batteri­veteraner som tyckte att deras gamla arbetsgivare inte gjorde tillräckligt för att utveckla bättre batterier. Att de dessutom haft telekomgiganterna – inte minst Ericsson – som trogna kunder har gjort Northstar till experter på systemelektronik.

Läs mer:

Läs mer: Bolaget ska koppla upp industrin

Lidén tror att det är två av ­skälen till att de är först ut med det smarta batteriet Ace. Han ­säger att förvandlingen till ett internet of things-företag – ett som nu ­säljer både batterier och service av dem – mest handlar om att våga ta till sig ett nytt sätt att tänka.

– Vi är snabbfotade, yngst i branschen och lyssnar noga på våra kunder.

Hans Lidén uppger att batteri­tiden kan förlängas med 30 procent när det kan övervakas på avstånd dygnet runt, året om. Det kräver också mindre underhåll, något som kan märkas både i plånboken och på miljön.

Den produkt som precis lanserats riktar sig till främst till telekomföretag, men nästa steg är att rikta sig till fordonsindustrin. Och då lär alltså Jay Leno stå först i kön.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt