Tekniknyheter

Svensk sensor visar hur färsk maten är

Sensorn som Malmöbaserade Innoscentia har utvecklat. Foto: Innoscentia

SLUSH 2016. 2,2 miljoner dör av matförgiftning varje år. Svenska uppstartsbolaget Innoscentia har utvecklat en potentiell lösning: En etikett som kan visa hur färskt ett livsmedel är.

Publicerad

I Sverige genererar genomsnittlig person cirka 74 kilo matavfall per år, enlig Naturvårdsverket Att minska matsvinnet är något som flera startupbolag tittar på – exempelvis finska Resq Club som vill ta vara på överskottsmaten slängs restauranger och fik dagligen.

Malmöbaserade bolaget Innoscentia har valt ett annat tillvägagångssätt för att angripa problemet. Bolagets innovation bygger på en kombination av ett sensoriskt bläck som binder bakteriemetaboliter, en restprodukt från bakteriernas metabolism, och tryckt elektronik som kan integreras exempelvis i en digital etikett som kan kommunicera den elektroniska reaktionen som uppstår. Det gör att man i realtid ska kunna spåra hur färsk livsmedlet är.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här