Säg hejdå till lödkolven

2016-01-12 15:29  
Det nya metallbaserade limmet kan bli ett alternativ till lödning av värmekänsliga komponenter. Foto: MesoGlue

Nu finns ett elektriskt ledande lim som kan ersätta lödning.

Företaget Mesoglue som grundats av forskare från University of North Florida och Northwestern University i USA har utvecklat ett metalliskt lim som leder elektricitet och värme.

Det kan anbringas i rumstemperatur och kan ersätta traditionell lödning och den kylpasta som bland annat används för att montera processorer på kylflänsar.

Främsta användningsområdet förväntas bli sammanfogning av elektronikkomponenter som inte tål hög värme.

Limmet består av nanorör med en metallkärna som belagts med indium på den ena sidan och gallium på den andra. Dessa rör är ordnade längs ett substrat likt vinklade tänder på en kam. När de förs ihop och indiumet och galliumet förs samman övergår de i vätskeform men nanorörens metallkärnor gör sedan att vätskan övergår till fast form vilket skapar en förbindelse med samma styrka och ledningsförmåga av både värme och elektricitet som motsvarar en ren metallisk förbindelse, skriver Tech Crunch.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt