Musk: Svårare än vi trott att bygga Marsraket

2017-07-20 09:20  
En illustration av hur det kan se ut när Falcon Heavy lyfter mot Mars. Foto: SpaceX/IBL Bildbyrå

Packa inte väskorna till Mars riktigt än. Elon Musk, vd på raketföretaget Space X, tonar ned otåliga förväntningar på den kommande jätteraketen Falcon Heavy.

– Det är stor risk att den inte kommer att nå omloppsbana vid första uppskjutningen, säger Musk på en rymdkonferens i Washington, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Att utveckla bärraketen, som har 27 motorer, har visat sig oväntat svårt, förklarar Musk, som också är vd för Tesla Motors.

Musk beskriver det som att man slagit ihop tre exemplar av den beprövade raketen Falcon 9 för att tillverka en Falcon Heavy. Men de förstärkta vibrationer som då uppstår är svåra att bemästra i teststadiet. Därför kan det vara några misslyckade uppskjutningar att vänta.

Falcon Heavy ska enligt Space X kunna ta en last på 54 ton. Det gör den till världens i nuläget i särklass kraftigaste rymdraket. Företaget beskriver det som att den skulle kunna lyfta en fullastad Boeing 737 ut i rymden.

”Falcon Heavy är redan från början byggd för att kunna flyga människor ut i rymden”, heter det på företagets sajt, ”och återupprättar möjligheten till flygningar med personal till månen eller Mars”.

Musk är en känd förespråkare för mänskliga baser på månen och Mars.

Mer om: SpaceX Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer