TECH

Uppfiskad mobiltelefon sprängde drognätverk: ”Varuhus för droger”

En uppfiskad mobiltelefon ledde Tullverket till ett drogvaruhus nordväst om Stockholm. Bild från Tullverkets förundersökning.

En uppfiskad telefon ledde tullen till ett ”komplett varuhus för droger” med hundratals kilo narkotika och stora mängder kontanter. Nu åtalas flera personer för synnerligen grova narkotikabrott.

Publicerad Uppdaterad

I september 2023 stoppas två män i 40- respektive 60-årsåldern i en hyrbil med båttrailer i Värmland nära gränsen till Norge. Männen säger sig vara på fisketur, men tulltjänstemännen som stoppat dem fattar misstankar.

I bilen och båten hittas nära 250 kilo cannabis. I väntan på förstärkning kastar en av männen en mobiltelefon i ett intilliggande vattendrag.

Ett par dagar senare fiskas telefonen upp av polisens dykare. När den töms på innehåll hittar Tullverkets utredare chattar och annan data som avslöjar omfattande kriminalitet och regelbundna leveranser av stora mängder narkotika runtom i Sverige och Norge.

Varuhus

Den yngre av männen visar sig hyra ett lager i Bålsta nordväst om Stockholm. Vid en husrannsakan avslöjas vad Tullverket beskriver som ett "komplett varuhus för droger".

"Vi fann kartonger fyllda med olika narkotiska preparat, en vakuummaskin och annat för förpackning av narkotika. I ett plåtskåp som vi bröt upp fanns det ännu mera droger, en våg samt totalt 525 000 kronor i form av 1 050 stycken 500-kronorssedlar", säger gruppchef Johan Rekke, som ledde Tullverkets husrannsakan, i ett pressmeddelande.

I lagret finns över 160 kilo cannabis, 110 kilo narkotikaklassade tabletter samt 24 kilo andra droger.

Fyra åtalas

De två männen åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Ytterligare två personer åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott respektive grovt narkotikabrott.

Av chattkonversationer framgår att fler personer varit inblandade i ligan, men de har inte identifierats.

Samtliga fyra nekar till brott.