TECH

Lista: Så här dåliga är biltillverkarna på dataskydd – Tesla är värst

Hittills har mer än två miljoner exemplar av Model 3 sålts. Arkivbild.
Hittills har mer än två miljoner exemplar av Model 3 sålts. Arkivbild.

Moderna bilar samlar in stora mängder känsliga data, i vissa fall även om sexvanor. Men tillverkarna gör alldeles för lite för att skydda användarnas integritet, slår Mozilla fast i en ny rapport.

Publicerad Uppdaterad

En integritetsmardröm – så beskriver Mozilla Foundation hur tillverkarna av moderna bilar hanterar datasekretess

Mozilla: Alla tillverkare misslyckas

Den ideella organisationen, som bland annat står bakom webbläsaren Firefox, har undersökt hur bra fordonsbranschen är på att hantera integritet och sekretess av känslig personinformation som samlas in om användarna. 

Neue klasse – här är bilen som ska säkra BMW:s framtid

I rapporten har 25 bilmärken granskats – och inget av dessa lever upp till Mozillas kriterier för integritetsskydd. Organisationen kommer bland annat fram till att: 

  • Alla tillverkare samlar in mer personliga data än vad som är nödvändigt för inbyggda system och tjänster. Det handlar om stora mängder av känsliga uppgifter som rör allt från platsdata till information om politiska åsikter och körvanor. Nissan och Kia går ännu längre – och kan kartlägga användarens sexvanor, vilket framgår av tillverkarnas integritetspolicyer. 
  • 84 procent av tillverkarna hävdar att de kan dela vidare dina privata data med exempelvis tredjepartsleverantörer. Hela 76 procent av bilmärkena uppger att de även kan sälja vidare integritetskänslig information till datamäklare. Mozilla har heller inte kunnat fastställa om all information som samlas in krypteras. 
  • Av de 25 granskade bolagen är det enbart två – Dacia och Renault – som uppger att bilägare kan radera privatdata om så önskas. Majoriteten av tillverkarna, 92 procent, erbjuder förarna liten eller ingen kontroll över egna data som inhämtas via bilarna. Mozilla konstaterar att Dacia och Renault, som ägs av samma koncern, har sina huvudkontor i Europa där dataskyddsförordningen gdpr stärker privatpersoners rättigheter. 

Hypat elbilsbolag i botten

Den värsta syndaren i ligan är Tesla, enligt Mozillas kriterier gällande datasekretess, it-säkerhet och hur pålitliga tillverkarnas ai-tjänster är. 

Toyota testar bränslecellsteknik i Hilux

Elbilspionjären har vid flera tillfällen mottagit skarp kritik för bristande praxis kring sekretess – exempelvis efter att det framkommit att Teslaanställda delat vidare känsligt bild- och videomaterial som samlats in av kamerorna i kundernas bilar

Fakta

Hela listan: Biltillverkarna som är sämst på integritetsskydd

(Listan går från värst till minst dåliga enligt Mozillas rankning.) 

1. Tesla 

2. Nissan 

3. Hyundai 

4. Cadillac 

5. GMC 

6. Buick 

7. Chevrolet 

8. Kia 

9. Acura 

10. Honda 

11. Mercedes-Benz 

12. Audi 

13. Lincoln 

14. Ford 

15. Lexus 

16. Toyota 

17. Volkswagen 

18. Dodge 

19. Chrysler 

20. Jeep 

21. Fiat 

22. Subaru 

23. BMW 

24. Dacia 

25. Renault 

Källa: Mozilla Foundation