TECH

Stora läckan kan avslöja Apples framtidsplaner för Iphone

Bilden visar hemskärmen på två Iphone 14 Pro-modeller, stående på högkant på ett bord. Intill telefonerna ligger en Airpod-hörlur.
"Dynamic island" är uppmärksammad ny funktion som kom med Iphone 14 Pro. Om några år kommer alla Iphone ha finessen, siar analysfirman DCSS.

Funderar du på vad Apple kan ha i kikaren fram till 2027? Ett läckt dokument kan avslöja framtida detaljer om teknikföretagets viktigaste produkt – Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Med utvecklarkonferensen WWDC bara några månader bort, kokar internet av rykten om Apples omtalade kommande ar- och vr-hjälm, XR Reality.

Men hur ser framtiden ut för Apples viktigaste produkt, den storsäljande Iphone.

Analytiker: Här är Apples färdplan – fram till 2027

Analyshuset DSCC har precis publicerat en rapport där man stakar ut framtidens för Apples telefoner under de kommande fyra åren, skriver sajten BGR.

Rapporten fokuserar på Applemobilernas design, och specifikt på hur framsidorna på Iphone 15, Iphone 16, Iphone 17 – och Iphone 18 kommer att se ut.

I och med Iphone 14 Pro och Pro Max, lanserade hösten 2022, gick Apple över till en design av lyxmodellerna där man introducerade dynamic Island, en pillerformad utskärning på framsidan som visa olika typer av innehåll, och till viss del även ändra form utifrån vad som syns i utskärningen.

Enligt DSCC planerar Apple att behålla samma design, med dynamic island, på Iphone 15 Pro-modeller, som sannolikt lanseras i höst, och 2024 års Iphone 16 Pro.

Då kan Apple bygga in face id under glaset

Men till 2025 är det dags för förändring, siar DSCC. Då kommer Apples att börja använda ny teknik som gör det möjligt att placera sensorer och annat som behövs till face id, för ansiktsupplåsning, under frontglaset på mobilerna. Apple kommer dock att behöva behålla den runda utskärning i glaset för skärmkamerorna till Iphone 17 Pro-modeller.

Samma design ska användas till 2026 års modell – men året efter, till 2027, är det dags för Iphone att byta frontskepnad igen. Vid den tidpunkten ska alla komponenter som behövs till såväl Face id som skärmkameran placeras under glaset utan utskärningar.

Storbank varnar: Så många jobb kommer att automatiseras med artificiell intelligens

Den pillerformade Dynamic Island och funktionen always on display, som gör att telefonen kan fortsätta att visa viss information även när enheten är i viloläge, är i dag lyxfinesser som är exklusiva för Iphone Pro- och Pro Max-användare.

Always on display till alla Iphones

Och så kommer det att förbli ett tag till, i alla fall till viss del, enligt DCSS. Enligt analyshusets prognos kommer alla Iphone-modeller ha Dynamic Island från och med 2025.

Always on display och promotion, som gör att mobilens skärmuppdatering kan gå upp till 120 Hz, kommer till alla Iphone-modeller först senare vid 2025, siar DCSS.

Nintendo kryper till korset – lovar fria reparationer

Till 2027, om fyra år, ska alla Apples telefoner, från standard-Iphone till Iphone Pro samt Pro Max, vara utrustade med teknik för Face ID-komponenter placerade under fronten, samt finesserna always on och promotion.

Som alltid är det viktigt att ta denna typ av förhandsinformation med en rejäl nypa salt. Hur Apples nästa telefon, sannolikt sökt till Iphone 15, ser ut kommer vi att veta först senare i år.