TECH

Stal miljarder dollar – nu ställs kryptokung inför rätta

Man i kostym med stort svart hår.
Sam Bankman-Fried. Arkivbild.

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried stal miljarder dollar från sina kunder och använde dem till fastighetsaffärer och olagliga donationer. Nu ställs han inför rätta i New York, anklagad för storskalig svindel och bedrägeri.

Publicerad

Fallet har skakat om handeln med kryptovalutor i grunden. Rättegången handlar om den invecklade kryptovalutans värld, men för åklagarna gäller det att bryta ned fallet i enklast tänkbara termer för juryn: Bankman-Fried tog pengar från sina klienter och använde dem på ett olagligt vis.

Åklagarna hävdar att Bankman-Fried ska ha stulit åtskilliga miljarder dollar från kunderna och använt dem till bland annat fastighetsaffärer och olagliga donationer till politiker i syfte att kunna påverka regelverket kring kryptovalutor. Bankman-Fried ska också ha plöjt ner stora summor i sin hedgefond, skriver AP.

Bankman-Fried sågs som något av ett underbarn efter att han 2019 grundade sitt företag FTX, som snabbt expanderade. Han var en av de mest inflytelserika personerna i branschen innan hans kryptoimperium likt ett korthus började rasa samman i november förra året.

FTX krasch skakade om marknaden för kryptovaluta och ledde till att stora värden gick upp i rök.

Sam Bankman-Fried vidhåller att han är oskyldig.