TECH

Sam Altman återvänder som vd på Open AI – styrelsen byts ut

Sam Altman återvänder till Open AI.
Sam Altman återvänder till Open AI.

Sam Altman kommer att återvända till Open AI som vd, meddelar företaget på X. Bolaget möblerar även om i sin styrelse – där Altman själv kan ta en plats.

Publicerad Uppdaterad

En kompromiss i överenskommelsen är att varken Altman eller Greg Brockman, medgrundaren som också lämnade Open AI i helgen i sympati med Altman, ska återta sina platser i den nya styrelsen.

Det uppger en källa till den amerikanska techsajten The Information.

I samband med att Altman återvänder byts styrelsen ut och två nya medlemmar tar plats: Larry Summers och Bret Taylor.

Summers är tidigare amerikansk finansminister med mångårig styrelsebakgrund. Taylor har en vd-bakgrund på molntjänstföretaget Salesforce. Han blir ny styrelseordförande för Open AI.

Adam D’Angelo, medgrundare till frågeplattformen Quora, som suttit i styrelsen sedan 2018, stannar på sin post. D'Angelo är den enda som ser ut att vara kvar av de totalt fyra styrelseledamöter som sparkade Altman i fredags.

Internutredning

Enligt styrelsen ska Altman inte varit helt ärlig i sin kommunikation gentemot den, men vilken sakfråga som de inte var överens om är oklart. Ett alternativ som har dryftats är att Altman ska ha tonat ned potentiella risker med företagets arbete med så kallad artificiell generell intelligens, vilket är nästa steg i AI-utvecklingen.

Över 700 anställda – mer än 95 procent – på Open AI undertecknade ett brev och krävde att Altman skulle få tillbaka sin vd-roll samt att styrelsen ska avgå.

Den nya styrelsen ska genomföra en internutredning om vad som ledde till att Altman fick sparken. Något som Altman uppges ha gått med på.

Det är inte bestämt vilka i den gamla styrelsen som kommer att få behålla sina platser. Enligt Bloomberg ska den nuvarande styrelsen utse upp till nio nya medlemmar.

”Effektivare styrning”

Storägaren Microsoft fick enligt medieuppgifter veta om det bara en minut innan pressmeddelandet gick ut. It-jättens vd Satya Nadella uppger att företaget är uppmuntrade av förändringarna i Open AI:s styrelse.

"Vi tror att detta är ett första viktigt steg på vägen mot en mer stabil, välinformerad och effektivare styrning”, skriver Nadella på X.

I den nya styrelsen sitter, till en början, Bret Taylor (tidigare Salesforce och styrelsen för Twitter innan Elon Musk köpte företaget), Larry Summers (nationalekonom, tidigare finansminister) och Adam D'Angelo (vd Quora) , enligt ett meddelande på X från Open AI. Av dem är det endast Adam D'Angelo kvar från den tidigare styrelsen.

Microsoft kommer att få representation i den nya styrelsen, enligt uppgifter till Bloomberg.

Musk: ”Bättre för världen”

Teslas vd Elon Musk, som är en av Open AI:s medgrundare, lyckönskar Altman på X och skriver att han är glad för hans skull.

Musk skriver även att det "förmodligen är bättre för världen att Open AI är 'semi'-självständigt, än att de går samman med Microsoft". Det innebär mindre maktkoncentration, enligt Musk.

Emmett Shear, som i helgen utsågs till ny vd på Open AI, gläds också åt beslutet och anser att det är rätt väg att gå: "Jag är glad över att ha varit en del av lösningen", skriver han på X.