TECH

Rejält kursras för Apple – 1 300 miljarder upp i rök

Året har inletts med stora kursfall för Iphonetillverkaren Apple. Arkivbild

Apples kursfall på 4,3 procent under årets två första börsdagar har raderat ut omkring 130 miljarder dollar (cirka 1 300 miljarder kronor) av elektronikjättens börsvärde.

Publicerad Uppdaterad

Och nedgången kan fortsätta efter ännu en betygssänkning för Iphonetillverkarens aktie.

Kursfallet för Apple hittills i år följer på ett lyft på nästan 50 procent under 2023. Och Apple är fortfarande – trots nedgången i år – det högst värderade bolaget på Wall Street med ett marknadsvärde inför torsdagens handel på 2 866 miljarder dollar.

Men det kan fortsätta nedåt en bit till. Bolaget har inför torsdagens börsöppning fått årets andra sänkning av rekommendationen på aktien. Denna gång är det Harsh Kumar på mäklarhuset Piper Sandler & Co som sänker betyget till "neutral" från tidigare "övervikt". Kumar hänvisar till den svaga ekonomiska konjunkturen i Kina, som antas slå mot efterfrågan på Apples mobiltelefoner.

"Vi är oroade över mobillagren. Tillväxtnivån har toppat när det gäller försäljningsvolymen", skriver Kumar i en kommentar.

Tidigare i veckan har Tim Long på storbanken Barclays också sänkt sitt betyg på Apples aktie till "undervikt".

Apple har efter det att Kumar sänkt betyget bara 33 så kallade köprekommendationer från de tyngsta analytikerna på Wall Street, enligt en sammanställning av Bloomberg.

Andra teknikbjässar på Wall Street har betydligt fler: Amazon på 68, Facebookägaren Meta Platforms på 66 och halvledartillverkaren Nvidia på 59.