TECH

Här är Apples nya värstingdatorer – med senaste M3-kretsarna

Apple. Macbook. M3.
Nya Macbook Pro i rymdsvart levereras med M3 Pro eller M3 Max.

Nya M3 Max-kretsen. 8 terabyte lagring. 128 gigabyte arbetsminne. Batteritid på 22 timmar. Nya Macbook Pro med 16-tumsskärm är ett veritabelt monster. Prislappen? Nästan 100 000 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Läskigt snabbt: det var så Apple marknadsförde den presentation Iphone-jätten höll natten mot tisdagen. Som alla misstänkte anspelade det på nytt Apple-kisel. De nya systemkretsarna heter M3, M3 Pro och M3 Max, bygger på en 3-nanometersprocess (precis som senaste Iphone-chipet, A17 Pro) och de kommer att debutera i ett antal nya Mac-datorer. 

M3 har en åttakärnig processor (cpu) som sägs vara 35 procent snabbare än M1 och en tiokärnig grafikprocessor (gpu) som uppges vara 65 procent snabbare än M1 vad gäller grafikprestanda. Den har stöd för upp till 24 gigabyte arbetsminne och en extern skärm. 

Det är specifikationer som inte direkt behöver be om ursäkt, men M3 Pro får dem att kännas blygsamma. M3 Pro har en 12-kärnig cpu (30 procent snabbare än M1 Pro), 18-kärnig gpu (40 procent snabbare än M1 Pro). Det är dock uppenbart att Apple högst medvetet jämför de nya kretsarna med M1 och inte M2 för att få allt att låta bättre. 

Apple. M3. Macbook. Imac.
Apples nya systemkretsar.

M3 Pro kan levereras med 36 GB arbetsminne och fungerar med två externa skärmar. 

Allt detta bleknar dock jämfört med M3 Max, som har 92 miljarder transistorer. Upp till 16-kärnig cpu, upp till 40-kärnig gpu, arbetsminne på upp till 128 GB. Skärmar? Ja, hur många behöver du? Om det räcker med fem så kan M3 Max bistå med det. 

M3: Stöd för raytracing

M3-serien har stöd för beräkningsintensiva tekniker som hårdvaruaccelererad raytracing (för realistiskt ljus och realistiska reflektioner) och mesh shading (för att bidra med både bättre grafik och bättre prestanda). Därtill uppger Apple att M3 har ”dynamisk caching” som ”i realtid allokerar användningen av lokalt minne” för att maximera prestandan. 

Apple. M3.
Nya Macbook Pro.
Apple.
Nya Imac med M3.

Sedan tidigare står det helt klart att Apples egenutvecklade kretsar lämpar sig utmärkt för mycket arbetsintensiva flöden, men de många gpu-satsningarna i M3 får många att spekulera i vad det här kan betyda för Mac som dataspelsplattform. Det får tiden utvisa. Redan så snart som den 7 november kanske, då M3 gör debut i flera nya Mac-datorer. 

En ny 24-tums Imac, till exempel. Den påminner väldigt, väldigt mycket om den Imac vi testade för drygt två år sedan, men utrustad med den nya M3-processorn. 

Två nya Macbook Pro i antingen 14-tums- eller 16-tumsutförande. De kan levereras med antingen M3 Pro eller M3 Max. Båda har miniledskärm, 22 timmars batteritid och upp till 128 GB ramminne. Utöver de vanliga silvriga eller grå utförandena kan man välja dem i rymdsvart. Lägsta priset är 29 995 kronor och det stiger alltså till 95 745 kronor om man är ute efter absoluta värstingprestandan. 

En instegsmodell av 14-tums Macbook Pro med M3 släpps också. Den kostar som lägst 23 995 kronor och finns inte i rymdsvart.