TECH

Netflix slår igen verksamhet – har postat sin sista dvd

En svunnen tid. Netflix byggdes upp kring uthyrning av DVD-skivor. Nu kapas den företagsgrenen.
En svunnen tid. Netflix byggdes upp kring uthyrning av DVD-skivor. Nu kapas den företagsgrenen.

Efter 5,2 miljarder röda kuvert har en era gått i graven – och Netflix överger postordern. Sista filmen att skickas blev en hyllad western.

Publicerad

Det amerikanska företaget Netflix såg dagens ljus 1997 – och började hyra ut DVD-skivor via post året som följde. Vid det här laget hade de första DVD-spelare precis börjat säljas i USA, men den nya tekniken hade ännu inte slagit igenom på bred front. 

Larmet: Iphone 15 överhettas – här är Apples bortförklaring

Affärsidén fungerade, och bolaget växte i takt med att DVD fick fäste hos allmänheten. Vid 2005 hade tjänsten 35 000 filmer i sitt sortiment, och skeppade samtidigt en miljon DVD-skivor till prenumeranter – dagligen. 

Netflix före Spotify med strömningstjänst

2007 lanserade Netflix en digital tjänst för video on demand på internet – ett år före Spotifys plattform kom till marknaden. Då gick det förvisso bara att strömma 1 000 filmer hos Netflix – en droppe i havet jämfört med de 70 000 titlar bolaget hade i sitt digra DVD-utbud. 

Populärt bankrånarspel plågat av stora problem

Under 2010-talet störtdök efterfrågan på DVD, samtidigt som tjänsterna för strömmad musik och video växte i allt snabbare takt. Netflix kom till Sverige 2012, och är fortfarande den största strömingstjänsten för film och tv i landet – även om Disney Plus knappar in

Samtidigt som Netflix erövrat mer mark i den digitala världen, har företaget oförtrutet fortsatt med sin uthyrningsverksamhet för dem som föredrar fysiska plastskivor. 

Finalen blev en Coen-film

Men nu är det slutpostat för Netflix. I ett inlägg på plattformen X meddelar företaget att den sista leveransen gjordes den 29 september. "DVD kommer alltså finnas i vårt DNA", skriver Netflix. 

Sedan starten har bolaget skickat ut 5,2 miljarder försändelser med DVD-skivor till mer än 40 miljoner kunder. Den första filmen att skickas ut 1998 var Tim Burtons klassiska skräckkomedi Beetlejuice från 1988. 

Den sista då? Det blev True Grit från 2010, regisserad av bröderna Joel och Ethan Coen.