TECH

Microsoft närmare ett köp av Activision Blizzard

Microsoft får stöd i domstol för sitt köp av Activision Blizzard.
Microsoft får stöd i domstol för sitt köp av Activision Blizzard.

Microsoft har fått stöd i federal domstol i USA för att köpa spelbolaget Activision Blizzard. Domstolens beslut går därmed emot den amerikanska handelsmyndigheten FTC, som ansökt om att tills vidare stoppa affären.

Publicerad

Enligt FTC skulle förvärvet göra Microsoft alltför dominant på spelmarknaden, och FTC ville därför att den planerade affären skulle läggas på is tills den kan granskas i en rättegång i augusti.

Men enligt domaren Jacqueline Scott Corleys beslut har myndigheten inte visat hur affären skulle orsaka allvarlig skada och skulle sannolikt inte vinna målet om det prövades i en fullständig rättegång. Microsofts planerade köpdatum är satt till den 18 juli, det vill säga nästa vecka.

FTC har inte meddelat om det kommer att överklaga domarens beslut.

Konkret handlar affären bland annat om den fortsatta möjligheten att spela Activision Blizzards enormt populära spelserie "Call of duty". Både Microsoft och Activision Blizzard har försäkrat att spelet fortsatt ska hållas tillgängligt även för dem som spelar på konkurrenten Sonys Playstation.

Prislappen på Activision Blizzard ligger på motsvarande cirka 700 miljarder svenska kronor och Microsofts köp skulle därmed bli en av de största företagsaffärerna genom tiderna.

Microsofts planer har dock bromsats av flera organisationer och länder, bland annat Storbritannien. Däremot gav EU-kommissionen klartecken till affären i maj.

Domstolsbeskedet i USA ses som ett viktigt steg närmare för jätteaffären, men fortfarande kvarstår ett godkännande i Storbritannien. Och FTC har inte meddelat om det kommer att överklaga domarens beslut. Ett besked väntas inom de närmaste dagarna.