TECH
Skånska teknikhoppet Alix Labs tar in 40 miljoner – ”Satsar allt på ett kort”
Alix Labs har tagit fram en metod för att dela på halvledare. Nu fyller Lundabolaget kistorna för att kunna bevisa tekniken för jättar som Intel och TSMC.
Det började som ett misslyckat experiment – men upptäckten har potential att göra tillverkningen av transistorer billigare och energisnålare. Lundabolaget Alix Labs, grundat 2019, arbetar på en teknik som har sitt ursprung i forskning om nanotrådar med transistoregenskaper från Lunds universitet.
Splittade nanotrådar blev en jackpott
Målet var att minska storleken på nanotrådarna med hjälp av argonplasma och klorgas i en kemisk process. Men när försöket var över insåg forskarna att man hade splittat nanotrådarna i hälften i stället för att etsa bort ett atomlager i taget. Det var ett bakslag som visade sig vara en jackpott. Innovationen gav dessutom bolaget en plats på Ny Tekniks 33-listan i fjol.
Tuff fajt om platserna på årets 33-listan: ”Företagen håller mycket hög klass”
Atom layer etching-tekniken som Alix Labs använder kan nämligen nyttjas för att klyva fenan på finfet-transistorna på mitten. På så sätt kan man göra om en enda transistorkanal till två parallella – vilket skulle kunna minska antal kostsamma och energislukande litografiska steg under tillverkningsprocessen av moderna kretsar.
– Enkelt uttryckt kan man säga att vi från 14 nanometer kan göra 7 nanometer. Under de senaste två åren har vi pratat med i princip alla stora halvledarbolagen, bland annat tillverkare av minnes- och logikkretsar. Alla är intresserade av vad vi gör, men har också efterfrågat en processdemonstration av vår teknik på 300 millimeters-wafers, säger Jonas Sundqvist, medgrundare och vd för Alix Labs.
Inleder avgörande tester av tekniken
Nu står det klart att det unga Lundabolaget tar in 40 miljoner kronor i en investeringsrunda som leds av statliga Industrifonden, Navigare Ventures (som ägs av Wallenberg Investments) och det holländska riskkapitalbolaget Forwad one.
Pengarna ska bekosta den avancerade utrusningen som behövs för testproduktion på 300 mm-wafers, som är den storlek på kiselskivor som Alix Labs tilltänkta kunder – bland annat Samsung, Intel och TSMC – använder.
– Vi har jobbat med 100 mm-wafers tidigare. Under 2025 planerar vi att ta fram så kallade alfautrusning som kan användas för att hitta alla tänkbara och otänkbara fel i tekniken. 2025 hoppas vi kunna påbörja betatester av utrustningen ute hos kunder. Om tre år, till 2026, vill vi ha en produktionsnära maskin, säger Jonas Sundqvist.
Vad är det svåraste ni behöver klura ut under testerna?
– Det finns många tekniska barriärer. Vi måste kunna verifiera vår teknik med processorna som används inom litografi i dag, vilket framför allt handlar om extremt ultraviolett ljus och djupt ultraviolett ljus. Det är ett stort jobb, och vi har mycket att bevisa.
Minnestekniken från Chalmers byggs in i chip: ”Viktigt bevis”
Alix Labs har två patent i USA för sin teknik, som fungerar både på kisel och andra halvledarmaterial som galliumnitrid. Metoden som bolaget utvecklat för att etsa bort atomlager på nanotrådar är komplicerad och kräver enorm precision.
Riktar in sig på 2 nanometers-tillverkning
Däremot finns majoriteten av utrustningen som behövs för processen redan hos halvledartillverkarna – vilket öppnar för att det ska vara relativt enkelt att implementera tekniken, enligt Jonas Sundqvist.
– Vi riktar in oss på tillverkning vid 2 nanometer, som är otroligt dyr, energikrävande och avancerad. Det som sker nu, med testproduktionen av 300 mm-wafers, är helt avgörande för oss. Vi satsar allt på ett kort i typiskt startup-maner. Men vi är övertygade om att vår teknik kan få stor betydelse för hur processortillverkningen kan göras billigare och mer effektiv.
Alix Labs har tidigare tagit in två investeringar: Nio miljoner kronor hösten 2021, och tio miljoner i februari i år.