TECH

Här är LG:s genomskinliga oled-tv: ”Någonting speciellt”

Bilden visar en LG-tv med en helt genomskinlig oled-skärm.
Vågat. LG:s nya oled-tv ska ta begreppet ”lyx” till nästa nivå.

LG Signature Oled T är 77 tums ingenjörskonst. Den stora frågan är vem som faktiskt kan köpa den trådlösa, transparenta tv:n.

Publicerad Uppdaterad

Just nu pågår den stora teknikmässan CES i Las Vegas, USA. På mässan visas otaliga nya prylar, men LG har förmodligen redan stulit showen med en tv-apparat som saknar motstycke på marknaden. Det handlar om modellen Signature OLED T, och precis som namnet antyder har manicken en minst sagt iögonfallande egenskap.

Bild och ljud skickas trådlöst

LG Signature Oled T är nämligen marknadens första helt genomskinliga tv, enligt tillverkaren. Oled-panelen är på 77 tum, och använder tillverkarens egenutvecklade teknik Zero Connect för att ta emot högupplöst bild och ljud helt trådlöst från en låda (Zero Connect-box) som placeras under tv:n.

Tv:n kan placeras på en bänk eller väggmonteras. Det går också att rulla upp ett slags kontrastfilm bakom oled-panelen för att exempelvis blockera inkommande ljus om prylen placeras mot ett fönster. Oled T är dessutom utrustad med LG:s nya 11 ai-processor för förbättrad bearbetning av bild och grafik. Tv:n körs med en skräddarsydd variant av det Linuxbaserade operativsystemet Web Os.

Bildkvaliteten imponerar – inte

LG:s nya är verkligen ”någonting speciellt”, skriver The Verges reporter Chris Welch på plats på CES 2024. Chris Welch imponeras av vad LG visar upp, men kallar Signature Oled T en ”väldigt unik gimmick”. Desstuom slår Welch ned på bildkvaliteten, som han menar inte kan mäta sig med LG:s vassaste konventionella oled-paneler, exempelvis i G-serien.

Den stora frågan är vem LG:s nya tv är för. Enligt tillverkaren ska modellen släppas på marknaden under 2024, men i dagsläget saknas uppgifter om hur mycket prylen ska kosta.

Sannolikt kommer Oled T att få en prislapp som är minst sagt saftig – i synnerhet då tillverkarens tidigare trådlösa 77-tummare har ett startpris på cirka 66 000 kronor.