TECH

Då lanseras Galaxy S24 – Samsungs nya Iphonedödare

Bilden visar en logotyp för Samsung Galaxy AI-satsning. Illustrationen visar vit text mot svart bakgrund i en vit ring.
Samsung gör sig redo att kickstarta 2024 – med nya Galaxy S24-serien och färsk ai-teknik.

Galaxy S24 Ultra ska bli Androidflaggskeppet som sätter Apple på plats – men det är en färsk ai-modell ska ta Samsungs mobiler in i framtiden.

Publicerad

Just nu pågår en febril verksamhet bakom kulisserna hos Samsung. På onsdag den 17 januari, om knappt två veckor, kommer tekniktillverkaren att hålla en stor lanseringsfest i amerikanska San Jose.

Under eventet, som börjar klockan 19:00 svensk tid, ska man visa upp tre nya modeller i Galaxy S-serien: Samsung Galaxy S24, Galaxy S24 Plus och värstingvarianten Galaxy S24 Ultra.

Uppdaterad värstingkamera

I sedvanlig ordning florerar det en stor mängd rykten om de nya mobilerna innan lansering. Det sägs bland annat att skärmstorleken på de tre nya nallarna kommer att vara identisk med fjolårets modeller.

Test: ”Iphone 15 Pro Max är Apples bästa hittills – men räcker inte”

Det skulle innebära att Galaxy S24 har en 6,1 tums skärm, S24 Plus en 6,65-tummare och slutligen att S24 Ultra kan stoltsera med 6,8-tumspanel. Precis som tidigare ska det röra sig om 120 Hz-skärmar, men nytt för i år är att även S24- och S24 Plus-modellerna ska kunna växla mellan en skärmuppdatering på 1 – 120 bildrutor per sekund (Hz). Det är något som enbart Galaxy S Ultra-mobilen kunnat göra förut.

För att ge Iphone 15 Pro Max på truten, och skilja ut Galaxy S24 Ultra från resten av S24-trion, ska toppmodellen dessutom få ett vassare kamerasystem. Värstingsmobilen sägs ha fyra kameraobjektiv, med en huvudkamera på 200 MP (vidvinkel), ultravidvinkel på 12 samt två telefotokameror på 10 respektive 50 MP. Den stora skillnaden mot 2023 års Ultramodell är att den ena av telekameran får en kapacitet på 50 MP istället för 10 MP.

Wifi 7 och Snapdragon 8 Gen 3?

Samtidigt verkar den optiska zoomen ha gått från 10 X ner till 5 X för nämnda objektiv. Det sägs också att S24 Ultra ska få ett uppdaterat nattläge med zoom-funktion (”nightography zoom mode”) samt kunna spela in video i 4k-upplösning med 120 bildrutor per sekund.

Processorkraften hos Galaxy S24 Ultra ska hämtas från Qualcomms nya värsting Snapdragon 8 Gen 3-chip. Samma krets, eller en variant av det, ska även gå att hitta i vissa men inte alla S24- och S24 Plus-konfigurationer, enligt förhandsuppgifter. Vilket chip som kommer att finnas i S24- och S24 Plus på den svenska marknaden är dock för tidigt att säga ännu.

Test: ”Googles nya Pixel 8 Pro är välbyggd, bisarr och underhållande”

Den nya trådlösa standarden wifi 7 spikas i början av året, och Samsung ska enligt rykten ha byggt in den nya tekniken i Galaxy S24 Ultra för att framtidssäkra mobilen. Galaxy S24 och Galaxy S24 Plus ska å andra sidan få nöja sig med wifi 6e-stöd. Alla tre S24-modeller ska kunna laddas trådlös, men Galaxy S24 Plus och Galaxy S24 Ultra ryktas därtill få stöd för radiotekniken ultra wideband (uwb).

Samsung storsatsar på generativ ai

Det stora dragplåstret under lanseringskvällen kan dock bli Samsung Gauss Language. Det är företagets första så kallade generativa ai-modell, utvecklad av Samsung Research. Gauss ska bestå av tre undermodeller: Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Image och Samsung Gauss Code. Det förstnämnda är en språkmodell som sannolikt ska hjälpa till att generera text och kunna svara på frågor, precis som populära Chat GPT. De övriga modellerna ska fungera som en bildgenerator och programmeringsassistent.

”Är vikbara mobiler framtiden? En del av den, i alla fall”

Den generativa ai-modellen Samsung Gauss ska vara inbyggd i alla nya Galaxy S24-modeller, och ska bland annat kunna hjälpa användarna genom att ska snabba sammanfattningar av dokument, översätta text och generera utkast till e-post.

Samsung hyser, föga förvånande, stora förhoppningar på den kommande språkmodellen, och talar om det ska bli inledningen på en ”ny era av mobil ai”.

Samsung Galaxy S24 lanseras den 17 januari klockan 19:00 svensk tid.