TECH

För första gången på 34 år har en spelare fått Tetris att krascha

Här kraschar Tetris för första gången någonsin.

Klassikern Tetris hade premiär 1989. 34 år senare har en spelare gjort något ingen annan människa klarat förut. Bedriften ansågs fram till nyligen som mer eller mindre omöjlig.

Publicerad Uppdaterad

För en icke invigd är det svårt att förstå vad som sker i videon. Några dagar före julafton stirrar en 13-åring på en fryst bild av det klassiska spelet Tetris och utbrister ”åh, herregud”, om och om igen. Han förstår ögonblickligen att han gjort något unikt. Han har fått spelet att krascha. Han har nått det som brukar kallas ”kill screen” (på grund av en glitch i spelets kod). 

Likt många andra klassiska spel har Tetris ett stort community av spelare som tävlar om att slå rekord. Det sker numera på nivåer högt över vad den ursprungliga utvecklaren Alekséj Pázjitnov kunnat föreställa sig när han skapade spelet i det forna Sovjetunionen. 

I Tetris faller olika typer av block mot nedre delen av skärmen. Genom att placera dem i horisontella rader elimineras blocken. För var tionde eliminerad rad tar sig spelaren till en ny nivå och hastigheten med vilken blocken faller ökar. 

Efter nivå 29 ökar inte hastigheten mer. Men den är då så hög att det är extremt svårt att hinna placera blocken där man önskar. När skärmen fylls är det game over. 

Men 13-åringen – som online kallar sig BlueScuti – befann sig på nivå 157 när spelet kraschade. Vid det laget hade han eliminerat 1511 rader och spelat i nästan 40 minuter. 

Han klagade på att det stack i hans fingrar. Det är inte så konstigt med tanke på att det krävs minst sagt oortodoxa metoder för att bemästra Tetris på nivå 29 och uppåt. Den som rönt störst framgångar går ut på att ”rulla” fingrarna på undersidan av en NES-kontroll och samtidigt hålla ett finger på styrkorset. ”Rullningarna” gör att styrkorset trycks mot fingret på ovansidan vilket ger en betydligt snabbare inmatning är vad som annars är möjligt. 

Så är BlueScutis rekord oslagbart? Nej, sajten Arstechnica rapporterar att det kan gå att undvika att spelet kraschar hela vägen till nivå 255. Vid det laget kommer Tetris att starta om på nivå noll.